Fordon

Einride tar in nästan en miljard: ”USA är huvudfokus”

Einrides vd Robert Falck visar upp den autonoma lastbilen T-Pod. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Einrides hyttlösa fordon Pod – men när Oatly och Lidl anlitar Einride för transporter blir det till att börja med elkonverterade Daf-lastbilar som används. Foto: Einride

Det svenska lastbilsföretaget Einride, som utvecklar självkörande ellastbilar, tar in 930 miljoner kronor i nytt kapital. Pengarna kommer från fem nya investerare och ska användas för att anställa hundratals och etablera sig i USA.

Publicerad

Eiride har under de senaste åren sett sin kundlista växa fort, och har kört sina ellastbilar åt företag som Electrolux, Oatly, Lidl, Coca-Cola och SKF.

Men bolaget vill expandera snabbare, och tar nu in 110 miljoner dollar, motsvarande 930 miljoner kronor, i en ny investeringsrunda.

– Pengarna kommer att användas till att behålla vårt teknikledarskap, leverera på kundkontrakt, och en internationell expansion i USA och Europa, säger vd Robert Falck till Ny Teknik.

”Lagstiftningen i Sverige går för långsamt”

Bolaget har i dag huvudkontor i Stockholm och finns även i Göteborg, men ska med de nya pengarna satsa rejält på en etablering i USA.

– USA är vårt huvudfokus, tillsammans med vår hemmamarknad Sverige. För att fortsätta leda teknikutvecklingen när det gäller autonoma transportsystem krävs en etablering i USA. Lagstiftningen i Sverige går för långsamt. Hela Europa saknar test- och utvecklingskapacitet i kontrast med USA och Kina, säger Robert Falck.

Ska dubblera antalet anställda

I dag har Einride ungefär 150 anställda. Om ett år tror vd:n att den siffran minst kommer att dubblas.

– Vi har en ambition om att skapa teknikledarskap, och då behöver vi många duktiga individer med intresse för ny teknik, säger Robert Falck.

Einride grundades 2016 av Robert Falck, Linnéa Kornehed och Filip Lilja. Den mest kända produkten är Einride Pod, en hyttlös lastbil som enligt bolaget själva är den enda förarlösa lastbil på marknaden i kommersiell användning.

George Soros bolag en av investerarna

De nya investerarna är Temasek, Soros Fund Management LLC, Northzone, Maersk Growth och Build Capital.

– Utvecklingen av bolaget har gått fortare än vad vi ens hade kunnat drömma om. Det är väldigt kul att få det här erkännandet från ledande investerare, de har gett oss ett jätteförtroende, säger Robert Falck.

Många stora bolag arbetar med elektrifiering och självkörande fordon – vad talar för att just ni ska lyckas?

– Branschen är i dag baserad på diesel och gammal teknik. Två tredjedelar av den globala transportindustrin skulle kunna elektrifieras, men det kräver en enorm omställning. Och på många sätt är det lättare att börja på nytt än att ställa om från gamla lösningar. Segelbåten utvecklades aldrig så fort som när ångbåten introducerades.