FORDON

Tesla-bilar på en parkering. Arkivbild.

Efter förseningarna – nu ska Tesla visa sin självkörande taxi

Efter flera månaders försening – nu visar Tesla upp sin ”robotaxi”.

Publicerad Senast uppdaterad

Ursprungligen skulle lanseringen ha skett tidigare tidigare i år men nu är det alltså dags för vad som har benämnts som ”Robotaxi Day”. Grundaren och vd:n Elon Musk ska i kväll ta plats på scenen i film- och tv-jätten Warner Bros filmstudio i Los Angeles och presentera biljättens nya satsning.

I korthet handlar det om en bilmodell som ska fungera som självkörande taxi. Mediespekulationer inför evenemanget har handlat om att det ska vara en bilmodell utan ratt eller pedaler och med minimalistisk inredning och bara två säten.

Genom att använda Teslas app ska kunder kunna beställa och åka med taxibilen. Ägare till fordon ska också kunna ansluta till Teslas taxisystem med sina bilar och därmed få en del av förtjänsten enligt olika spekulationer i branschmedier. Även äldre bilmodeller ska kunna ansluta. Det finns dock många frågetecken, framförallt när det gäller regelverket kring självkörande bilar.

I nuläget finns redan Googles företag Waymo på den amerikanska marknaden för självkörande taxibilar, men det har varit en rad incidenter med trafikolyckor.