Fordon
Duk ska dämpa bilbuller
Foto: Pixabay
En ny svensk lösning som ska lösa vägbullerproblem. Vinnova har nu beviljat stöd till en ny typ av ”anti-bullertunnel”.
– Det unika är att kombinera ett byggsätt som är billigt och snabbt med ett material som dämpar bra, säger projektledaren Jens Johansson till Ny Teknik.
Tänk dig ett nytt boende eller dagis några tiotals meter från E4:an. Det kan snart vara verklighet. Detta då statliga Vinnova beviljat stöd till en ny typ av anti-bullertunnel.
– Det finns mängder av sätt att få bort trafikbuller med, men dagens lösningar har flera nackdelar. Att gräva ner vägarna är effektivast, men det är otroligt dyrt och besvärligt. Att bygga bullerplank är billigare, men inte särskilt effektivt. Det vi gör här är att ge bra bullerdämpning till ett lågt pris, säger Jens Johansson på hållbarhetsbyrån U&We som leder utvecklingsprojektet.
Buller är ett gissel i storstäder. Förutom att det inverkar negativt på oss människor – gör det även stora ytor i städerna oanvändbara. Att hitta en lösning som får invånarna att må bättre, och samtidigt frigör dessa ytor, är det många som är på jakt efter. Men det är inte helt enkelt att få till effektiv och billig bullerdämpning.
– Buller är svårt att dämpa eftersom det är många olika frekvenser, så det första steget är att hitta ett bra material. Traditionellt har man löst det med cement och mycket sten, men det är dyrt och besvärligt. Vi har tagit fram ett material som vi nu ska verifiera. Det påminner om en tung gummimatta som absorberar ljud väldigt bra, säger Jens.
Grundtanken är att bygga tunneln på samma sätt som man i dag bygger stora tälthallar– med en stålkonstruktion och sedan en ”duk” över. Att dämpa bullret är fokus, men det finns även andra positiva effekter som bonus. Dels att partikelutsläppen kan dirigeras om, men även att man kan använda anti-bullertunnelns struktur till något positivt – som en odling eller för solceller.
Läs mer:
En stor nöt att knäcka enligt Jens är dock ekonomin, för även om den tänkta lösningen är billigare än nedsänkta tunnlar – är den inte gratis.
– En inte oviktig del är att tunneln går snabbt att bygga. Vilket gör att det inte krävs kostsamma omläggningar eller trafikstörningar. Vi tittar även på hur man kan lösa finansiering. Till viss del så kommer yta som i dag är bullerstörd bli tillgänglig, tunnelstrukturen skulle även kunna användas till att bli elproducerande. Man kan även tänka sig att de som bor i närheten vill få det tystare – och då kan tänka sig att bidra. Kanske genom crowdsourcing.
Projektet är ännu så länge i sin linda, och 2017 kommer att vikas åt att testa det bullerdämpande materialet.
– Vi fick Vinnova-stödet beviljat förra veckan – så nu drar projektet igång på allvar. En bullerforskare kommer nu göra auraliseringar med det här materialet. I steg två blir det en mindre testmodell och steg 3 blir att bygga en tunnel på en befintlig väg.
De kommande åren ska innehålla tester och verifieringar. Men sedan räknar man med att det ska gå snabbt. Redan 2020 ska tunnelkonceptet ha blivit verklighet – och potentialen är enorm.
– Buller är ju inte begränsat till Sverige utan ett globalt problem. Jag har letat runt en del och inte sett någon som har en sådan här lösning. Vi har sett liknande, men de är oftast betydligt dyrare. Så jag tycker vi har hittat en intressant nisch, säger Jens Johansson.
I projektet anti-bullertunneln ingår: U&We, Chalmers tekniska högskola, Hallbyggarna Jonsereds, Måns Tham Arkitektkontor. Solkompaniet, Stockholm Stad, Trafikverket, Vindfanan samt ÅF-Infrastructure.
Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!