Fordon

Dubben som fälls ut – och in igen

Mikael Fernholm visar för Ny Teknik hur den trådlösa elöverföringen fungerar. Den blå fyrkanten är en standardmagnetspole som får de små led-lamporna i mitten att lysa utan fysisk kontakt. Foto: Jörgen Appelgren
Dubben består aven metallcylinder lindad med koppartråd på utsidan. Inuti cylinder sitter ett hårt paraffinvax med värmetrådar på insidan. I centrum sitter själva dubbstiftet. I industriell tillverkning blir dubben lite slankare. Foto: Jörgen Appelgren
Mikael Fernholm. Foto: Jörgen Appelgren
Så fungerar dubbdäcken. Klicka på bilden för en större version. Grafik: Jonas Askergren.

Mikael Fernholm i Västerås har uppfunnit en dubb på däcken som aktiveras när det är isigt på vägarna och drar sig tillbaka när det är torrt väglag. Nu väntar han på det slutliga godkännandet av patentet.

Publicerad

- Min vision är att detta ska bli "nästa airbag". Att den ska sitta på alla bilar och att det är bilen som bestämmer när det är dags att trycka ut dubbarna och när de ska tillbaka. Då skulle det räcka att ha en enda uppsättning däck för all bilkörning, säger Mikael Fernholm, som till vardags är teknikchef på elektronikföretaget Ctrac i Västerås.

Han fick idén om en variabel däckdubb för sju år sedan och har på sin fritid förfinat idén och kommit fram till en produktionsmässigt fungerande teknik.

Sommaren 2013 lämnade han in sin patentansökan till patentverket i Stockholm och nyligen fick han klartecken att patentet kommer att beviljas under våren 2015.

Det spektakulära med Mikael Fernholms variabla däckdubb är att den aktiveras med trådlös elöverföring av samma typ som används för trådlös laddning av elbilar och mobiltelefoner.

Han har haft svårt att övertyga både tänkbara finansiärer som Almi och Vinnova och jurymedlemmar i de uppfinnartävlingar han deltagit i.

- Min idé har tagits emot med stor skepsis, nu senast på uppfinnarmässan Västmanlands Drakar i november. Juryn tror inte att det fungerar med trådlös elöverföring, men tekniken finns i bruk, säger han till Ny Teknik.

Mikael Fernholm berättar för Ny Teknik hur det fungerar.

  1. Dubben är ungefär lika stor som en vanlig dubb, cirka 10x10 mm. Den består av ett tunt stålhölje, lindat med koppartråd på utsidan. Dubben med koppartråden skyddas av ett tunt hölje.
  2. Inuti dubben sitter dubbstiftet omslutet av ett hårt vaxrör, som smälter vid 70 grader. Vaxröret är lindat med en värmetråd av nikrom, som är kopplat till en liten kondensator i dubbens nederdel.
  3. En sändarspole med toppeffekten 100W monteras i hjulhuset på baksidan av stänkskärmen. Sändarspolen genererar ett magnetfält som fångas upp av de kopparlindade dubbarna och vidare till värmetrådarna i vaxet, som smälter, expanderar cirka 15 procent och trycker ut dubbstiftet på bråkdelen av en sekund.
  4. Sändarspolarna i hjulhusen är kopplade till en förstärkare som skapar magnetfältet. Förstärkaren kan placeras i motorrummet eller där övrig elektronik är placerad.

- I grund och botten är detta en induktionslösning, harmonisk induktion där sändaren och mottagaren arbetar på samma frekvens, säger Mikael Fernholm.

Men hur klarar en elbil så hög energiförbrukning som 100 watt för att få dubbar på däcken?

- Systemet kräver bara 100 watt när dubbarna skjuts ut, inte hela tiden. När dubbarna vilar, men är redo, behövs mellan 20 och 50 watt. När systemet håller dubbarna ute kräver det mellan 40 och 70 watt. När sysystemet är helt avslaget går det ned på 0 watt. De olika intervallerna beror på yttertemperatur och med vilken hastighet hjulen snurrar.

Hans patentansökan har nummer SE 1350718-1. Den blev offentlig den 13 december förra året.

Hillills har han lagt ut cirka 200 000 kronor, det mesta till patentbyrån som hjälpt honom med patentansökan. Men för att ta fram en prototyp att visa upp för potentiella finansiärer krävs ytterligare ett par miljoner.

- Så mycket pengar har jag inte. Jag måste hitta någon som vill köpa patentet rakt av eller någon som vill vara med och utveckla det, säger Mikael Fernholm till Ny Teknik.


Följ Ny Teknik på Facebook!