Fordon

Du måste kasta drickan i tre år till

Förbudet mot vätskor i handbagaget förlängs med tre år. Orsaken är att tekniken för att analysera flaskors innehåll inte är redo att tas i bruk. Falsklarm är en av stötestenarna.

Publicerad

Den 29 april upphör dagens regler för flytande ämnen i handbagaget. När de infördes hösten 2006 räknade EU med att flygplatserna skulle hinna installera utrustning som upptäcker flytande sprängämnen. Men tidsplanen sprack.

- Ibland tar teknikprojekt lite längre tid än beräknat, och så är det nu, säger Eva Axne på Transportstyrelsen.

En utmaning är att garantera att falsklarmen inte blir för många. Annars drabbas passagerarna av långa köer, eftersom säkerhetspersonalen tvingas göra extrakontroller.

Först om tre år hävs det nuvarande förbudet på samtliga flygplatser inom EU, enligt ett förslag som parlamentet väntas godkänna före sista februari. Vissa lättnader införs tidigare för passagerare som flyger från ett land utanför EU och mellanlandar i exempelvis Köpenhamn på vägen hem.

Flera typer av instrument för att analysera vätskor har utvärderats runt om i världen. På Arlanda testas sedan mitten av december en utrustning från italienska Ceia.

- Det är ett operativt test för att undersöka hur våra rutiner påverkas, säger Anna Strömwall, chef för säkerhetskontrollen.

Enligt Ceia mäter instrumentet hur ir-ljus och radiovågor på olika frekvensband förändras när de passerar flaskan. Sedan jämförs mätresultatet med en lista över godkända ämnen.

När apparaten larmar använder personalen ytterligare en analysmetod för att utesluta falsklarm. En tops doppas i vätskan och trycks mot ett så kallat kolorimetriskt testpapper, som visar om vätskan verkligen är farlig. Hittills har två promille av flaskorna resulterat i falsklarm. Testerna avslutas först i slutet av mars, och ska då presenteras för EU.

Hårdare regler infördes efter terrorhot

* Enligt dagens regler måste vätskor, krämer och sprejer finnas i behållare som rymmer max en deciliter.

* Dessa behållare ska placeras i en plastpåse som är genomskinlig och kan återförslutas.

* Man får ta med mediciner, barnmat och vätska som ingår i specialdiet som man behöver under resan.

* De hårda reglerna infördes hösten 2006 efter ett uppmärksammat terrorhot. En grupp terrorister planerade att spränga flygplan mellan London och New York med hemmagjorda bomber tillverkade av bland annat väteperoxid som gömts i läskflaskor.