Fordon

Drönarrapport varnar för godtyckligt dödande

FN-rapportören Philip Alston varnar i en rapport för att spridningen av obemannade flygplan kan leda till godtyckligt och urskiljningslöst dödande.

Publicerad

Bland annat kritiseras USA för ett växande antal bombattacker med förarlösa plan i Afganistan, Pakistan, Jemen och Irak.


Australiensaren Philip Alston är FNs särskilde rapportör när det gäller utomrättsliga avrättningar. Redan i höstas varnade han USA för att landets användning av UAV, förarlösa plan, eller så kallade drönare, i Afganistan, Pakistan Jemen och Irak strider mot folkrätten och internationella krigslagar.
Nu har han har författat en 29-sidig rapport som han på torsdagen lade fram för FNs råd för mänskliga rättigheter i Geneve.
Alston uppger att den nya tekniken kan leda till en kaotisk värld i takt med att drönartekniken sprids i världen.
Tekniken tillåter planen att släppa bomber via en kommandocentral långt ifrån krigshärdarna, till liten risk för aktören som attackerar.
Enligt Philip Alston använder USA drönare av modellerna Predator , bland annat döpta till Reaper. Drönarflottan kontrolleras via den amerikanska underrättelsetjänsten CIAs huvudkontor Langley i Virginia i USA.
Detta sker i samarbete med  förare som finns på lokala, dolda flygfält i bland annat Afganistan och Pakistan, och som sköter start och landning. Piloterna på marken kommer dels från underrättelsetjänsten, dels från privata företag, enligt FN-rapporten.
USA började att använda planen mot misstänkta terrorister efter attackerna mot landet den 11 september 2001. Sedan dess har man utfört  omkring 120 attacker. De senare sägs ha ökat i antal sedan president Barack Obama tillträdde 2009.
Philip Alston varnar också  för att bomberna drabbar grupper som utpekats som terrorister  utan att det finns några säkra bevis.
Enligt FN-rapportören  riskerar länder som använder drönare från kommandocentraler långt från målen att skaffa sig en tv-spelsmentalitet:
”Eftersom operatörerna är baserade flera tusen mil från slagfältet och styr attackerna enbart via dataskärmar och ljudströmmar från fjärran finns risken för att utveckla en playstation-mentalitet när det gäller dödande”, skriver han.
Drönarna var från början tänkta som verktyg för att samla underrättelseinformation och för övervakning. I dag har över 40 länder skaffat sig drönare.
Bland dem finns också länder som Israel, Kina, Ryssland, Kina, Indien, Storbritannien och Frankrike som dessutom antingen har eller är på väg att skaffa sig drönare utrustade med laserstyrda missiler, enligt FN-rapporten.
Philip Alston kräver nu att drönarfrågan diskuteras på ett toppmöte där viktiga nyckelländer och tunga militärmakter medverkar i syfte att klargöra var gränserna går för användningen av drönare som används mot militära mål.