Fordon
Deras nya batteriteknik ska peta Tesla från räckviddstronen
Uppstickarna radar upp sig, med nya tekniker hoppas de bli marknadsledare när det kommer till batteriteknik. Elon Musk kan få det hett om öronen de kommande åren. Foto: TT
Dagens elbilsflotta rullar på litiumjonbatterier. Men för att få bilarna att rulla längre per laddning behövs ny teknik – och den är redan på väg. Goda nyheter – men för Tesla kan det bli jobbigt.
Batterier och batteriteknik är ett hett ämne i bilbranschen. Elbilsföretagen slåss om vem som kan ladda sin bil snabbast och vilka som erbjuder längst räckvidd.
Inte konstigt då att det ploppar upp allt fler startups med fokus på just batteriteknik. De slåss om att presentera framtidens batterilösningar, och därmed också om en miljardmarknad. För batterierna av i dag bygger på laddningsbara litiumjonbatterier som introducerades 1991. Litiumjon har varit herre på täppan sedan dess. Men experter hävdar att tekniken förmodligen nu har nått kaklet.
– Om du vill öka energitätheten krävs ett paradigmskifte, säger Yifei Mo, en materialvetenskap och ingenjörsprofessor vid University of Maryland till CNBC.
Det behövs något billigare, energitätare och lättare. Och det är här startup-bolagen kommer in i bilden.
Sila Nanotechnologies, QuantumScape, Solid Power och Enovix är några av företagen som ligger längst fram. De har samlat riskkapital och vissa ses som enhörningar (bolag som uppnått en värdering på minst en miljard dollar), skriver CNBC. Bolagen har alla samma mål: att förbättra energitätheten och leverera bättre prestanda - från en billigare produkt.
Började på Tesla
Gene Berdichevsky är vd för Sila Nanotechnologies. Ny Teknik skrev tidigare i år om företagets kisel-lösning. Han är ingen duvunge i branschen. 2004 var han den sjunde anställde i den numera välkända startupen Tesla. Där jobbade han med att utveckla batteriteknik i Tesla Roadster.
Silas kisel-anod är tänkt att ersätta grafit i dagens batterier och ska kunna användas av alla batteritillverkare, och då öka effekten med 20-40 procent – eller mer.
– Det har tagit oss åtta år och runt 35000 upprepningar av vår materialsyntes bara för att ha något som är kommersiellt redo, säger Berdichevsky till CNBC.
QuantumScape går en annan väg. De utvecklar ett fast elektrolyt-batteri tillsammans med tyska biljätten Volkswagen. Enligt QuantumScape kommer deras batteri göra att en Volkswagen E-golf på en laddning får en räckvidd om 750 kilometer, att jämföra med dagens 300 kilometer. 2025 siktar man på att ha en kommersiell produkt på marknaden.
Volkswagen tror också att QuantumScapes batterier kommer att laddas snabbare, samt vara lättare än nuvarande litiumjonbatterier. Vilket är dåliga nyheter för marknadsledaren Tesla, som just nu har japanska Panasonic som exklusiv leverantör av vad som får ses som "old school"-batterier.