Fordon

Den nya påvemobilen blir en eldriven Fisker

Fisker. Foto: Fisker
Det blir batteridrift när påven väljer bil. Foto: Fisker
Mercedes-Benz M-klass. Foto: Caiodovalle
Jeep. Foto: Fieles Catolicos se Agolpan
Kia Soul. Foto: Benhur Arcayan
Toyota Mirai. Foto: Toyota
Ford Bronco. Foto: Ford
Fiat Campagnola. Foto: Jebulon
Land Rover. Foto: Jaguar Land Rover
Leyland Constructor. Foto: DeFacto
Karenjy. Foto: Karenjy
Seat Panda. Foto: Detectandpreserve

Miljömedvetne påven Franciskus vill ha batteridrift, och hans påvemobil kommer att byggas på Fiskers kommande suv. Se några av de mer udda fordonen i flottan.

Publicerad

Han har profilerat sig som den ödmjuke påven. Franciskus åker gärna buss och tåg – vid ett tillfälle bytte han in sina förstaklass-biljetter på tåget till andra klass, rapporterar CNN. Som en samhällsmedveten ledare valde Il papa att synas i modesta modeller, exempelvis Kia Soul.

Nu är det dags att byta igen, för i dagens klimat skickar en förbränningsmotor fel signaler. Den nya påvemobilen blir givetvis batteridriven, och tillverkaren som har vunnit förtroendet att motorisera Franciskus är Fisker. Efter viss påstötning fick grundaren en audiens med påven.

– Jag blev väldigt inspirerad när jag läste att påve Franciskus är väldigt hänsynstagande kring miljöfrågor och den inverkan som klimatförändringarna kommer att ge för framtida generationer, säger Henrik Fisker i ett pressmeddelande.

Biltillverkaren har genomgått något av en berg- och dalbana, men den första elbilen sedan dansken fick tillbaka sitt företagsnamn blir Ocean, en liten suv baserad på plattformen MIH. Fisker har också flaggat för att deras andra modell ska tillverkas av taiwanesiska Foxconn – men påvemobilen byggs på Ocean-modellen.

Fordonet får en inredning av en rad hållbara material, bland annat mattor framställda av återvunna plastflaskor som har plockats ur havet. Ultra High Range-versionen av Ocean sägs få en räckvidd på 56 mil, men vad påvemobilen klarar av är okänt. Ovanpå suven kommer man att bygga vad som beskrivs som en modern glaskupa, och pansarglaset lär lägga på en del vikt – samt inskränka på takets solpaneler.

Även om det blir den första elektriska påvemobilen så är det inte den första elbilen som kör påvar. 2017 fick Franciskus en Nissan Leaf, och innan dess var det Benedict XVI som fick en batteridriven Renault Kangoo Maxi Z.E.

Och om man tittar på de riktiga påvemobilerna så är det inte bara den nuvarande ledaren som har valt enkla modeller, för det verkar inte finnas någon röd tråd kring valet av tillverkare.

Fiat Campagnola – utan pansarglas

Äldre tiders påvar färdades i lyx, men Johannes Paulus II färdades i en Fiat Campagnola, utan pansarglas, när han utsattes för ett attentat 1981 i Vatikanen. I Spanien 1982 utgjordes hans påvemobil av en Seat Panda. Under sitt besök i Paris 1980 färdades han dock i en Citroën SM Presidentielle, upphöjd på en liten plattform i baksätet. Och kontrasten blev ännu större i USA där Ford hade byggt om en Bronco. 

Storbritannien fruktade av förklarliga skäl ett attentat, och vid besöket 1982 väntade en Range Rover med ett ordentligt växthus. Men britterna byggde också en påvemobil på lastbilen Leyland Constructor, som med sina 24 ton torde vara den mest robusta av dem alla. På senare år fick Johannes Paulus II vinka genom tjockt pansarglas bakpå en Mercedes-Benz M-klass.

Utöver sin Kia har Franciskus körts runt i Jeep Wrangler, som han valde för sitt USA-besök efter att ha tackat nej till alternativet Mercedes. Och i ärlighetens namn har sydamerikanen redan åkt i en elektrisk påvemobil. Under besöket i Japan 2019 rullade han i en ombyggd version av Toyotas vätgasdrivna bränslecellsbil Mirai.

Påve Benedictus XVI vinkade dock farväl till anhängarna i ett riktigt udda fordon – från Madagaskars enda biltillverkare Kerenjy. Det var modellen Mazana 2conversation, där drivlinan kom från Citroën Berlingo.