Fordon
De tror på ammoniak som framtidens fartygsbränsle
Hyundai, Samsung och MAN är några av jättarna som just nu bygger motorer och skepp som ska drivas med ammoniak. Men problemen kring en grön produktion av bränslet kvarstår.
Transporterna till havs behöver bli koldioxidfria, eller i alla fall koldioxidneutrala. Flera bränslen, som metanol och väte, samt batteridrift testas just nu – men ammoniak framstår som ett starkt alternativ.
Energikrävande produktion
På pluskontot finns att bränslet har en högre energitäthet än exempelvis väte, och det faktum att ammoniak inte behöver trycksättas eller förvaras vid låg temperatur. Samtidigt är det en giftig och frätande vätska som måste hanteras med större varsamhet än bunkerolja.
Den stora utmaningen är dock den energikrävande produktionen, och för en grön sjöfart måste den ske utan fossila bränslen. Energiföretagen Sverige ser en potential i att använda värmen direkt från små högtemperaturreaktorer för att spjälka vätgas från vatten, som tillsammans med kväve ger ammoniak.
Samtidigt har forskare i Australien utvecklat en mer miljövänlig metod för att framställa ammoniak, som inte kräver höga temperaturer. De har kopplat ihop en plasmadriven produktion av kväveoxid med en elektrokatalytisk reduktion.
Utvecklar motor för ammoniakdrift
Finska Wärtsilä har redan genomfört fullskaliga tester med en förbränningsmotor där drivmedlet bestod till 70 procent av ammoniak – och de arbetar nu på en motor som ska gå uteslutande på ammoniak. Ett koncept har utlovats till 2023.
Bolaget deltar dessutom i det EU finansierade projektet Ship FC. Ambitionen där är att installera bränsleceller för ammoniak i det norska fartyget Viking Energy, som leasas av Equinor för att serva Eidesvik Offshore med flytande naturgas.
MAN Energy Solutions och Samsung Heavy Industries samarbetar för att utveckla den första ammoniakdrivna oljetankern till 2024. I år fick fartygets grundläggande design grönt ljus från norska DNV. MAN Energy Solutions utvecklar dessutom en ammoniakdriven tvåtaktsmotor, där en version för stora containerfartyg ska finnas på marknaden 2024.
Motorn kan drivas på flera bränslen, och tvåtaktaren lämpar sig för konverteringar av existerande fartyg. Ett sådant paket kommer att erbjudas från 2025.
Tankfartyg för ammoniak
Hur ska då själva ammoniaken transporteras? Hyundai Heavy Industries utvecklar ett tankfartyg för bränslet, tillsammans med Korea Shipbuilding & Offshore Engineering. Med en längd på 227 meter ska det rymma 91 000 kubikmeter ammoniak, och fartygsdesignen har godkänts.
I Sydkorea är det inte bara Samsung och Hyundai som tror på bränslet. Där fick Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering redan 2020 igenom designen av bolagets ammoniakdrivna containerfartyg hos Lloyd's Register.
Skeppet ska vara kommersialiserat till år 2025, och även här är det MAN Energy Solutions som står för drivlinan.