Fordon
De ”tränar upp” självkörande teknik – säkrar investering på 220 miljoner
Svenska startupen Annotell är ganska ensamma om sitt fokusområde – programvara som ska ge autonoma fordon en säker perception. Nu har bolaget tagit in flera hundra miljoner kronor i sin största investeringsrunda hittills.
Göteborgsföretaget Annotells teknik gör det möjligt att utveckla ett säkert datorseende och träna ai-system för självkörande fordon. Det är en nisch med goda framtidsutsikter, och där det ännu inte är särskilt trångt bland bolagen.
– Vi jobbar uteslutande med säker perception för autonoma fordon, och faktum är att om man tittar specifikt på vad vi gör så är konkurrensen väldigt begränsad, säger Annotells vd Daniel Langkilde till Ny Teknik.
Nu har hans bolag tagit in över 220 miljoner kronor i en serie A-runda, vilket innebär att den totala finansieringen ligger strax under 300 miljoner kronor. Investeringsrundan leddes dels av Metaplanet, en av de första investerarna i Deepmind – som i dag ägs av Google. Samt av Nordicninja, som är den största japanska deeptech-fonden i Europa.
Utveckla produkter – och nyanställa
För att möta en ökad efterfrågan från kunder behöver Annotell växa, men en stor del av pengarna ska investeras i ytterligare produktutveckling.
– Vi vill säkerställa att vi har en stark position på marknaden och att vi kan erbjuda den bästa lösningen. Det kräver att man investerar och ständigt uppfinner nya saker, säger han.
Nu ska Annotell tillsätta en rad olika tjänster, och alla som anställs behöver inte vara experter inom maskininlärning och datorseende. Enligt vd:n är man inom bolaget beredda på att lära personalen en hel del på plats.
– Vi tror starkt på att bygga en produktutvecklingskultur. Vi vill ha personer som är duktiga problemlösare, säger vd:n.
De kan för all del ha kunskap inom specifika områden – exempelvis mjukvaruutveckling, som har blivit en väldigt specialiserad aktivitet.
– Vi behöver några som är superbra på databaser, några som är duktiga på hur man bygger användargränssnitt, andra som är bra på hur man laddar data mellan olika moln – mellan webbläsare och moln, och så vidare. Även om det är mycket mjukvaruutveckling så är det inte är ett krav på att man ska ha läst just en sådan utbildning, utan det kan även vara andra ingenjörsutbildningar som skolar dig i bra problemlösning, säger Daniel Langkilde.
Ett av 33-listans ”guldbolag”
Annotell säkrade i höstas en plats på Ny Tekniks startuplista 33-listan, för tredje året i rad – vilket är max antal år ett företag får vara med, och kallas därmed för ett guldbolag.
Annotell grundades 2018, har i dag cirka 60 anställda, hade en omsättning på drygt 33 miljoner 2020 och har tidigare tagit in riskkapital på 70 miljoner kronor.