Fordon

De gör en unik elbil för massorna – men du kan inte köpa den

Foto: Canoo

Canoo hävdar att deras elbilar kommer att skaka om marknaden. Det unga företaget ska producera fyra olika modeller som ska säljas via abonnemang.

Publicerad

Bilmärket Canoo lovar att ”befria oss från bilägandets tyrani”. Deras produkt är en elbil som bara erbjuds i abonnemangsform. Det Los Angeles-baserade företaget som grundades 2017 av Stefan Krause, Ulrich Kranz, and Richard Kim – samtliga med en bakgrund på elbilsuppstickaren Faraday Future.

Företaget kommer tillverka fyra modeller med olika inriktning: Ett livsstilsfordon för äventyrarna, en pendlarmodell, en bil avsedd för leveranser de sista kilometrarna, samt ett fordon för ren bildning. Samtliga bygger på en samma plattform – en skateboard-arkitektur liknande den Tesla använder. Och Canoo utlovar en räckvidd på 482 kilometer.

Ännu finns inga renderingar som kan ge en glimt av företagets formspråk, men enligt Canoo är deras design minimalistisk och kompromisslös, med fokus på maximerade innerutrymmen. Bilarna kommer skilja sig markant från andra tillverkare – något som är möjligt i och med att elbilar till skillnad från konventionella fordon har väldigt få saker som dikterar utseendet. Interiört vill man bryta traditionen med förvirrande skärmar, unika infotainmentsystem och komplexa interface. Canoo signalerar att de istället kommer att utgå från kundernas egna mobiltelefoner.

Abonnemangsform med hjälp av blockkedjeteknik

”Det finns tre nyckelområden där Canoo har ett annat tillvägagångssätt än vad som utgör industrinormen. Dels en produktdesign som inte ska likna något annat som finns på vägarna i dag och ett smidigt användarinterface. Dels att företaget har anammat nästa generations företagsmodell för elektriska fordon, som fokuserar på att reducera kostnaderna och öka intäkterna. För det tredje kommer Canoo bara att finnas tillgängligt i abonnemangsform som hanteras med hjälp av blockkedjeteknik”, skriver Canoo på sin hemsida.

Det kommer inte ställas några krav på hur frekvent kunderna måste använda tjänsten, utan Canoo har för avsikt att erbjuda ett antal paket – med allt från dygnet runt-användning till mer flexibla lösningar. Företaget utlovar att kostnaden för att ratta en av deras elbilar ska bli låg, och försäkring samt service kommer att ingå. Med inspiration från flygindustrin (och måhända Tesla) kommer fordonens mjukvara fortlöpande uppdateras så att de känns fräscha över drivlinans totala livslängd.

I dag är Canoo uppe i mer än 350 anställda, och bland dem finns bland annat Clemens Schmitz-Justen, tidigare chef för BMW Manufacturing, som ska basa över tillverkningen. Planen är att lansera det första fordonet 2021 med USA som första marknad, tätt följt av Kina.