Fordon
Cosworth utvecklar självkörande teknik
Foto: Cosworth
Deras autonoma system kommer skilja sig från de traditionella biltillverkarna. Cosworth bygger sin självkörande teknik på erfarenheterna från tävlingsbanan.
Det anrika brittiska företaget har dels gjort sig ett namn på tävlingsbanorna. Det är exempelvis bara Ferraris motorer som har plockat fler F1-segrar än Cosworth genom åren. Man har också hjälpt många företag att plocka ut mer hästkrafter ur de egna motorerna, bland andra Ford. Nu utvecklar Cosworth självkörande teknik, men deras approach till autonoma fordon skiljer sig från de traditionella biltillverkarna.
– När du hör om ”avancerade system för förarstöd” och ”autonoma fordon” så pratar man bara om artificiell intelligens och maskininlärning. Hur snabbt kan vi få en bil att fungera som en människa? Och det här är en stor utmaning i och med att sensorer inte är ögon – och processorer inte är hjärnor, säger Cosworths vd Hal Reisiger till Autonews.
2004 köpte aktieägarna loss företaget från Ford, och med i affären följde Pi Research – en spinoff från Cambridge University. Företaget utgjordes av matematiker som arbetade inom fältet elektronik. Därmed blev Cosworth en expert inom datainsamling, telemetri och analys.
För fem år sedan tog man sikte på att företaget utöver att producera drivlinor även skulle bli en leverantör av den elektronik som omger tävlingsfordonen. Nu utvecklas den tekniken vidare mot autonomi. I samband med invigningen av sitt nya amerikanska huvudkontor i Shelby Township i Minnesota visade man upp prototypen av en solid state-lidar med ett minimum av 3 200 laserpunkter över 120 grader, och en räckvidd på 200 meter.
Grunden är dock AliveDrive, ett system från tävlingsbanan som sammanför bild-och videobehandling med all den övriga information som i detalj beskriver hur föraren kör. Till det kommer man lägga input från radar och lidar. Sammantaget utgör tekniken den plattform som Cosworh kallar sin ”perceptionsmodul”. En annan skillnad mot konkurrenterna är att man inte kommer använda tester på allmän väg för att utveckla den självkörande tekniken – systemen utvärderas bäst på tävlingsbanan.
– När man genomför att Indy 500-lopp och det är 33 bilar som kör i 370 km/h så är det bäst att ditt system och din teknik fungerar som den ska. Vi har 100 procents insamling, kryptering och analys av realtidsdata, säger han.
Reisiger tror också att Cosworth har en fördel i att man arbetar i en kultur där man måste leverera ny teknik på utsatt tid. En utmaning är att överföra terabyte av data. I Indy 500-bilarana görs detta genom 300 kanalers och inte ett uns av informationen får gå förlorad.
– Vi är redan rustade för att hantera massiva datamängder. Det vi försöker göra tillsammans med biltillverkare är att få dem förstå vilken data som är viktig och användbar att analysera. Vi kan kanske sköta en del av det här åt dem, säger Hal Reisiger till Autonews.