Fordon

Citroën satsar på en eldriven mopedbil

Foto: Citroën
Foto: Citroën

Det minsta segmentet tappar mark. Enligt Citroën ska eldrivna Ami One inte betraktas som en bil. Förhoppningen är att konceptet ska väcka ungas sug efter att äga ett eget fordon – som samtidigt delas med andra. 

Publicerad

Alla trodde att höjda bränslepriser och en ökad miljömedvetenhet skulle få allt fler bilister att gå ned i storlek, men så har det inte blivit. När suvar och crossovers plockar kunderna så måste småbilstillverkarna hitta nya intäkter som kan fylla hålet efter de klassiska minimodellerna. I Citroëns fall är svaret en eldriven mopedbil.

Konceptet är avsett för staden, och en toppfart på 45 km/h innebär att man i flera EU-länder får köra fordonet utan körkort – redan som 16-åring. Ami One ska också locka alla de unga människor som inte ser något egenvärde i att själv äga en bil – en fördel är att detta gör dem mer öppna för att dela ett fordon med andra. Idén är att mopedbilen ska rulla lika mycket i andras händer som i ägarens regi.

– De unga är kopplade till användandet, inte ägandeskap. För mig är Ami One inte en bil. Det finns folk som inte alls kopplar sin mobilitet till ett objekt, säger Xavier Peugeot, Citroëns senior vice-president of product and strategy, till Autocar.

Likadana karossdelar

Det faktum att modellen kommer lånas ut innebär ett ökat slitage, och Ami One är byggd av stryktåliga material. Citroën har också lyckats sänka tillverkningskostnaden rejält genom att fordonets karossdelar ser likadana ut på båda sidor. Det är bara fram- och bakrutan som är utformade olika. Båda dörrarna är hängda i bakkant. Fordonet integrerar med Iphones navigation och entertainmentsystem, och skärmen speglas inne i kupén. Bland de få lyxartiklarna finns ett soltak som öppnas manuellt, i stil med Citroëns klassiker 2CV.

Biltillverkaren tar med sig konceptet till Geneve, men modellen kommer inte byggas. Citroën anser dock att den är ett viktigt verktyg för att utforska ett segment som kan locka nya kunder när köparna inte längre vill ha dagens minsta modeller.

– När du ser att storleken på segmentet och hur folk rör sig över till B-klassen samt B-suvar så innebär det att vi inte kommer skynda oss med att ersätta C1:an. Hur ser evolutionen ut? Vi pratar om urbana områden och bildelning, även i de fall då du kanske vill stå för ägarskapet. Allt som är avsett för städerna innebär elektrifiering. Vi behöver titta på A-segmentet och se vad som är nästa lösning. Kanske är det Ami One, säger Citroëns vd Linda Jackson.