Fordon

Brasilien ett steg närmare Gripenköp

Försvarsministrarna Karin Enström och Celso Amorim skriver avtal i Stockholm. Foto: Ville Westman

Ett nytt avtal mellan Sverige och Brasilien för Gripenaffären tar ett kliv framåt. En stor brasiliansk delegation är i dagarna på besök i Sverige.<br/> – Vi ska titta på hur det ska utformas, säger försvarsminister Karin Enström, i en exklusiv intervju med Ny Teknik.

Publicerad

Sverige och Brasilien har i dag slutit ett avtal om militärt samarbete mellan länderna. Brasiliens försvarsminister Celso Amorim besökte på förmiddagen Karlbergs slott där han undertecknade avtalet tillsammans med Sveriges försvarsminister Karin Enström.

- Avtalet gäller cyberförsvar och utrustning för flottan, men påverkar framför allt köpet av Gripen E, som vi anser kan uppfylla Brasiliens krav på luftförsvar. Valet av Gripen var inte lätt men vi vägde in flera faktorer. En kombination av teknisk prestanda, pris, men mest av allt möjligheten för tekniköverföring, sa Celso Amorim på en presskonferens.

Det finns ännu inte några färdiga avtal om hur mycket av utvecklingen och produktionen som kommer att ske i Brasilien. Men enligt planerna ska 80 procent av produktionen och 40 procent av utvecklingen ske i Brasilien, enligt Amorim.

Avtalet som signerades med Sveriges försvarsminister i dag gäller även träning av brasilianska piloter och enligt uppgift ska några av dem redan i morgon få träna i Gripen-simulatorer.

Enligt uppgift är nästa års presidentval en orsak till att Brasiliens delegation nu besöker Sverige så snabbt efter att de valt att köpa Gripen E. En ny president i Brasilien nästa år kan innebära att förhandlingarna om Gripenköpet kullkastas - och besöket nu kan ses som ett sätt att skynda på det hela.

Vilken betydelse har avtalet som ni skrev på idag, för att själva köpet ska gå igenom?

- Det har naturligtvis stor betydelse. Det är väldigt glädjande att Brasilien har pekat ut Saab som Preferred Bidder. För att man ska kunna börja förhandlingen måste vissa saker kunna vara på plats. Det handlar egentligen om två förhandlingar. Den ena mellan SAAB och Brasilien om nästa generations Gripen och sedan ska vi titta från regering till regering om hur en överbryggningslösning ska se ut. Brasilien har sagt att man vill ha något innan man får nästa generations Gripen så att de kan lära sig under tiden. Då blir det lättare att göra övergången till nytt flygsystem. Där har vi goda erfarenheter att lära andra länder hur man opererar det här systemet. Vi ska titta på hur det ska utformas här framöver och när kan det starta, säger Karin Enström, i en exklusiv intervju med Ny Teknik.

Finns det en risk att Sverige kommer att ha för få Gripenplan i drift under en period?

- Det här är naturligtvis en bedömning vi måste göra tillsammans med Försvarsmakten. Samtidigt som vi ska upprätthålla vår egen operativa förmåga, planerar vi för en sådan här interimslösning även med Schweiz. Det får naturligtvis inte påverka vår beredskap och vår operativa förmåga. Men bedömningen är att det ska det inte göra, säger hon

Samtidigt går det att ana en viss oro hos ministern, som tvekar innan hon fortsätter.

- Och här gäller det att hålla koll på antal för det är också så att man kommer att använda C/D-planen (nuvarande Gripen-plan, red anmärkning) och göra om dem till nya plan. Så det gäller att ha helhetskollen naturligtvis hela tiden och det har vi tillsammans med Försvarsmakten och FMV.

Har ni diskuterat teknisk utveckling av Gripen som exempelvis att anpassa planet för att landa på hangarfartyg?

- Nej, det är inte på den nivån som de här samtalen hålls. Vi har naturligtvis pratat om projektet, vi pratar om framtida samarbete. Vi vet sedan tidigare att det finns en önskan som har nämnts när jag var i Brasilien förrförra året, kring det som kallas för Sjögripen. Nu ska vi klara de första stegen och det kommer att vara en förhandling och av erfarenhet vet vi att det tar ganska lång tid för det är många detaljer som ska lösas ut. Men det känns väldigt positivt, det är väldigt bra stämning. Det känns väldigt bra mellan det svenska och det brasilianska flygvapnet. Jag ser positivt på det här men man ska vara medveten om att förhandlingar tar tid och måste få ta tid för man måste vara överens på detaljnivå också.

Man har diskuterat tekniköverföring från Sverige till Brasilien. Har ni diskuterat tekniköverföring från Brasilien till Sverige, exempelvis från Embraer till Saab?

- Brasilien har varit väldigt tydliga här att det här är viktigt för dem. Och de ser nog också framför sig att det här kan öppna nya dörrar, men det är det som också är väldigt spännande i detta. Om man samarbetar med den här typen av teknik kan det uppstå nya möjligheter och det är vi självklart öppna för, men vi är väldigt tidigt i den processen. Vi har ett strategiskt partnerskap och nu ska det fyllas med innehåll och det är väldigt bra, säger försvarsministern.

Embraer utvecklar det nya militära transportflygplanet KC-390, som skulle kunna ersätta de åldrande svenska Herculesplanen när de ska avvecklas framöver. När Saab förnyade sitt Gripenanbud till Brasilien 2009 lovade också svenska staten att utvärdera KC-390 som nytt transportflygplan. Saab och Embraer kan därmed komma att samarbeta kring att erbjuda Sverige en ersättare till Herculesplanen.

- Saab och Embraer ser sannolikt många synergieffekter i sådant samarbete, säger en initierad källa.

Saab skrev nyligen också ett sådant liknande kontrakt med flygplanstillverkaren Pilatus i Schweiz, om att gemensamt samarbeta för att så småningom kunna erbjuda svenska flygvapnet ett nytt skolflygplan. Schweiz kan ju också bli ett Gripenland framöver. Den 18 maj ska man hålla en folkomröstning kring köpet av 22 nya Gripen.