Fordon
Brantare stigning kan ge tystare flyg
”Märkbart tystare motorer kommer inte förrän om 15-20 år” säger Mats Åbom, professor i teknisk akustik vid KTH. Men utveckling för att minska flygbuller pågår hela tiden. Foto: TT
Brantare starter och landningar är det hetaste tipset för att på kort sikt minska flygbullret. På längre sikt kan det handla om att anpassa trafiken efter vindriktningen.
På fredag invigs Centrum för hållbar luftfart vid KTH, ett forskningscentrum vars främsta syfte är att minska flygbuller.
– Det är det mest ovanliga jag har varit med om som professor. Jag satt på mitt rum när telefonen ringde, någon sa ungefär: ”hej det är från Swedavia, vi håller på med en förlikning och ska satsa 50 miljoner på forskning om flygbuller, vi behöver prata lite”, berättar Mats Åbom, professor i teknisk akustik vid KTH och föreståndare för det nya forskningscentrum som blev resultatet av samtalet.
Bakgrunden är en grupptalan som ett stort antal bullerstörda fastighetsägare i trakten av Arlanda drev mot Swedavia och trafikverket. Resultatet blev en förlikning på 50 miljoner kronor, som satsas på forskning för att minska flygbullret.
– Vi har redan ett antal idéer. På kort sikt kan vi utvärdera en rad åtgärder som man gör i andra länder och räkna på vad de betyder för bullret. Det finns en lista, där det hetaste tipset är att ändra inflygningsreglerna så planen kan stiga brantare efter start och likaså gå ner brantare vid landning. På lite längre sikt kan det handla om att låta meteorologiska data, alltså väder och vind, styra flygets banor så planen kan starta och landa så ”tyst” som möjligt, säger Mats Åbom.
Ett annat spår handlar om att planera bostadsområden utifrån bullerkällor i området. Det kan handla om att lägga stora kontorshus som ljudbarriärer mot ett bostadsområde, eller använda naturligt bakgrundsljud som porlande vatten, som inte upplevs störande. Mats Åbom talar också om att göra bullerkartor för flygplatser, där man utifrån väder och vind kan förutse vilka områden som kommer att vara störda, eller ostörda, den närmaste tiden.
– Ett sätt att minska stress är att vara förberedd på vad som kan hända, säger han.
Det riktigt långsiktiga arbetet är att göra flygplanen tystare.
– Märkbart tystare motorer kommer inte förrän om 15-20 år. Utvecklingen pågår hela tiden, för 20 år sedan kom det 20db mer från ett jetflygplan än det gör i dag. Men trafiken har ökat, så det totala bullret är ändå större nu, säger Mats Åbom.
Gilla Ny Teknik på Facebook