Fordon

Bosch ska vara koldioxidneutrala – redan nästa år

Volkmar Denner, vd Bosch. Foto: Pressbild
Foto: Bosch

Arbetet med att kapa koldioxidutsläpp har gått bättre än väntat. Därför skärper nu Bosch sitt tidigare uppsatta mål.

Publicerad

Klimatförändringarna är mer brådskande är någonsin och riskerar stabiliteten i världen. Som ett företag vars slogan lyder ”Invented for Life” går det inte att ignorera effekterna av förhöjd halt koldioxid i atmosfären.

Så sa Volkmar Denner, vd för Bosch, under företagets bokslutspresentation på torsdagsförmiddagen. Bosch är en enorm global koncern som i fjol omsatte 78,5 miljarder euro, motsvarande 848 miljarder svenska kronor. Överlägset största affärsområde är alltjämnt komponenttillverkning till bilindustrin.

Under presentationen valde Volkmar Denner att framför allt fokusera på två saker. Det första var, som nämnts, klimatförändringarna.

Ett nytt mål presenterades. Bosch ska som första globala industrikoncern bli koldioxidneutral – redan 2020.

– Klimatet väntar inte på någon. Vi måste göra det som krävs för att nå upp till Parisavtalet, sa han.

Fyra typer av åtgärder

Det handlar framför allt om fyra typer av åtgärder för att nå dit:

  • Att fortsätta energieffektivisera befintlig verksamhet.
  • Öka andelen inköpt förnybar el.
  • Sätta upp fler vindkraftverk och solceller vid sina anläggningar.
  • Klimatkompensera för de ”oundvikliga” utsläpp som deras verksamhet ändå ger upphov till.

Allt som allt ska detta spara in 3,3 miljoner ton utsläppt koldioxid 2020. Som jämförelse kan nämnas Sveriges största utsläppare, ståltillverkaren SSAB som i fjol släppte ut 4,9 miljoner ton koldioxid.

Men den egna verksamheten är en sak. Vad sakerna som Bosch producerar används till är en annan.

Företaget flyttar visserligen fram sin position inom elektrifiering. Volkmar Denner berättade bland annat att Bosch ska lansera ett bränslecellsystem för personbilar senast 2022. Och som vi vet är det svenska Powercell som ska leverera bränslecellsstackarna.

Men Bosch investerar fortfarande tungt i utveckling av förbränningsmotorn, som år 2030 fortfarande kommer att sitta i 75 procent av alla nya bilar på vägarna, spår företaget.

Ren luft i fokus

Det andra området Volkmar Denner fokuserade på, utöver klimatförändringarna, var nämligen ren luft. I fjol presenterade Bosch det företaget menar var ett genombrott för att rena dieselavgaser från kväveoxider – de gasformiga föreningar som utsläppsskandalen Dieselgate handlade om.

Företaget har en hel del förtroende att återuppbygga på den punkten. 2017 gick de med på att betala åtminstone 328 miljoner dollar (motsvarande närmare 3,2 miljarder svenska kronor) i en förlikningsprocess relaterad till Dieselgate.

– Vi ska göra mer än vi behöver för att förbättra luftkvaliteten, utlovade Volkmar Denner.