Fordon
Bönderna ska flyga obemannat
Forskarna på JTI - Institutet för jordbruks- och miljöteknik testar det lilla obemannade planet Smartone från Smartplanes i Skellefteå för analys av åkrar och skogar.
JTI har i ett par års tid prövat olika användningsområden för fjärranalys med hjälp av obemannade små flygplan, så kallade UAV:er, och lasermätningar från helikoptrar.
Man vill till exempel kunna avslöja ogräs på fälten, forsforläckage från åkrarna, kvävefördelning och proteinvariasion inom precisionsjordbruk och hur mycket biomassa det finns i salixodlingarna.
- I dag får lantbrukare reda på hur stor salixskörden blev först när flisen vägs in på värmeverket. Om mängden biomassa i stället kunde mätas i växande energiskog skulle salixen kunna säljas på rot i stället, skriver JTI-forskarna i ett pressmeddelande.
Slutrapporteringen från projektet väntas komma i juni nästa år.
Smartone med akterpropeller
Till förfogande har man haft det lilla Smartone-planet från Skellefteåföretaget Smartplanes.
Smartone är bara 1,2 meter mellan vingspetsarna och väger inte mer än 1 kilo. Det packas ned i en väska och monteras lätt upp på den plats man vill undersöka.
Man flyger cirka 250 meter över marken med en hastighet av 15 meter i sekunden och tar bilder med en vanlig digitalkamera eller videokamra som har en direktlänk till operatören på marken.
Planet styrs av gps-signaler och kan, som alla UAV:er, förprogrammeras för att följa en viss förutbestämd slinga som läggs in i pc-programmet.
Flygtiden är mellan 20 minuter och en timme beroende hur mycket man last man hängt på planet. Vid normala vindförhållanden och med nyttolast kan man räkna med 30-40 minuters driftstid, uppger Smartplanes på sin hemsida.
Hemligheten med Smartone ligger ligger i själva pc-programvaran som kan tolka färg och mönster i de bilder som flygplanet tar.
Smartplanes grundades 2005 och stöttas av Vinnova.
Se hur bilderna ser ut på Smartplanes hemsida.