Fordon

"Biobiljett" ska tanka plan med biobränsle

Saab 2000-planet, vars högra motor (t. v. i bild) drivs med en inblandning av 48 procent frityrolja, har landat i Visby. Foto: Charlotta von Schultz

Väljer du grön el ökar andelen förnybart i elnäten. Nu kommer "biobiljetten" som tankar mer biobränsle i flyget.

Publicerad

Motorerna mullrar som vanligt när Saab 2000-planet lyfter från startbanan. Att den högra motorn drivs med en 48-procentig biobränsleblandning som tillverkats av frityrolja märks inte alls. Ny Teknik flög med på Malmö Aviations och Sverigeflygs premiärflygning med biobränsle från Bromma.

Sedan år 2009 finns det certifierade flygbränslen som får blandas upp till 50 procent i kommersiellt flyg. Fler än tusen testflygningar har gjorts med biobränsleblandningar som tillverkats av exempelvis alger, matavfall och gammal frityrolja. Tekniskt fungerar det utan problem - men inte ekonomiskt. Biobränslen är tre till fyra gånger dyrare än fossilt flygbränsle och tillverkas inte i tillräckligt stor skala.

Det vill den nystartade ekonomiska föreningen Fly Green Fund ändra på genom att erbjuda passagerarna att köpa en "biobiljett". Den går på runt 150 kronor för en inrikesresa. Av det går 75 procent till att täcka merkostnaden för biobränslet, 25 procent till att bygga upp produktion av bioflygbränsle i Norden med avfall från skogen som råvara.

-Inget flygbolag tar frivilligt på sig en 3-4 gånger högre bränslenota. Vi måste få hjälp av våra kunder, säger Anders Ehrling, vd på Braathens Aviation, när planet landat i Visby.

Klimatmedvetna resenärer kan visserligen redan nu välja att lägga till en slant i klimatkompensation som exempelvis går till att plantera träd. Ytterst få kunder gör det, enligt Anders Ehrling. Men han hoppas att intresset för biobiljetterna ska vara betydligt större när pengarna har direkt koppling till flygets utsläpp. Principen är densamma som när man köper grön el. Det plan man själv flyger med kanske enbart tankas med fossilbränsle, medan något annat plan i flottan får biobränslet.

-VI vill få igång en efterfrågan på biobränsle. När volymerna ökar kommer priset att gå ner, säger Maria Fiskerud, vd för Fly Green Fund,

Målet är att 25 procent av flygbränslet på inrikesflyget ska vara biobränsle år 2025.

Biobränslet som användes i tisdagens flygning till Visby tillverkas av frityrolja i USA.

-Men vi vill få igång tillverkning i Norden i stället och använda avfall från skogen som råvara, säger Maria Fiskerud.

Förutom Malmö Aviation och Sverigeflyg finns SAS och flygplatsägaren Swedavia bland de företag som anslutit sig till Fly Green Fund. Föreningen startades av SkyNRG, Karlstad flygplats och NISA (Nordic Initiative Sustainable Aviation).