Fordon
Billiga kiselceller i ny solbil
Tresitsig fyrhjulig solbil från Bochum
Billiga kiselsolceller ersätter de dyra gallium-arsenidceller som tidigare används när 30 blivande ingenjörer bygger en solbil för 3000 km-loppet genom Australien
Inför årets upplaga det långa loppet för soldrivna bilar World Solar Challenge i Australien i oktober har 30 ingenjörsstudenter vid högskolan i Bochum byggt en bil där vardagsteknik blandas med högtekniska lösningar.
Där man i tidigare tävlingar valt trehjuliga fordon blir årets modell en fyrhjulig variant. Karossen har provats i Audis vidtunnel i Ingolstadt och luftmotståndet ska vara extremt lågt.
Vardagsteknik som nu börjar användas i den här typen av fordon är styrelektroniken för batterianvändningen. Även solcellerna blir av standardtyp. Sex kvadratmeter kiselsolceller i stället för de extremt dyra gallium-arsenidceller som använts vid tidigare byggen.
Nytt är att man slopar mekaniska komponenter som differential genom att i stället låta bilen drivas av två navmotorer. Med elektronisk styrning kontrolleras att drivhjulen rullar olika fort i kurvor.
Till tävlingen i Australien fraktas bilen tillsammans med den bil högskolan tävlade 2007 (Solar World No 1) i en container någon gång i juli.
25 - 31oktober kör bilarna det 3021 km långa loppet för enbart soldrivna fordon mellan Darwin och Adelaide. Tävlingen World Solar Challenge arrangeras i år för tionde gången.
Första tävlingen gick 1987 och segrarbilen från GM klarade sträckan med en medelhastighet av 66,9 km/h. Vid senaste tävlingen 1997 körde en bil från japanska Ashiyauniversitetet sträckan med en medelhastighet av 93,57 km/h.