Fordon
Biljätte tar nya grepp för att ge gamla elbilsbatterier nytt liv
Foto: Hyundai
Nu ska Hyundai/Kia och SK Innovation utveckla ett nytt ekosystem för hanteringen av elbilsbatterier. Fokus ligger på ett bättre och mer lönsamt liv efter att de har tjänat ut sin roll i fordonen.
Batterier är ett teknikområde som inte har det renaste av samveten. Elektrifieringen av världens bilflottor tyngs bland annat ned av användningen av kobolt – som ofta utvinns under etiska och miljömässiga missförhållanden. Till detta kommer hanteringen av de uttjänta batterierna.
Nu har Hyundai Motor Group inlett ett samarbete med SK Innovation för utvecklingen av ett nytt och mer hållbart ekosystem för elbilsbatterier. SK Innovation är Koreas största kemiföretag och batteritillverkaren utgör del i en jättekoncern.
Båda företagen har haft ett behov av att skapa en värdekedja där man kan stärka miljöaspekterna över batteriets fulla livscykel. I stället för att fokusera på tillverkningen handlar samarbetet om att ta ansvar för batteriet efter att det har lämnat fabriken.
Tanken är att de två bolagen ska vara en katalysator för samarbetssystem mellan batteritillverkare och bilproducenter.
Lösningarna kan sedan handla om "Battery as a Service" (BaaS), som bland annat omfattar leasing- eller uthyrningstjänster. En viktig del är att göra batteriåtervinning till en mer lönsam och stabil industri i sig.
I samarbetet ska Hyundai och SK skapa en process för att ta hand om batterierna från Kias batteridrivna Niro-modell. Batterierna användas i energilagringssystem, men samarbetet omfattar även återvinningen av värdefulla metaller som kobolt, litium och nickel.