Fordon

Biljättarnas kamp – om ladduttaget

Foto: CLP Hong Kong/montage

Rätt koppling kan vara en framgångsfaktor. Det hoppas flera biljättar, och nu hårdnar kampen om vilken standard som ska gälla för elbilsladdning. "Vi har etablerat CharIN för att skaffa oss en maktposition", säger Claas Bracklo på BMW.

Publicerad

I Europa är det en standard, i Kina och Japan andra – och Tesla kör på eget spår.

När det kommer till laddning av elbilar finns det i dagsläget flera olika kontakter och uttag.

Men i takt med att elinfrastrukturen växer innebär de olika standarderna för både de fysiska kontakterna och kommunikationsprotokollen som används mellan batterier och laddare problem. Det rapporterar Reuters.

Det hela börjar utveckla sig till en kamp liknande den mellan cd och minidisk eller VHS och Betamax. De som står bakom den vinnande teknologin kommer ha fördel av att ha en etablerad leverantörskedja – samt att deras produkter ses som mer attraktiva av kunder.

De som befinner sig på förlorarnas sida får istället se investeringar gå upp i rök, med forskning som inte går att använda. Därtill måste de ställa om produktionen och ändra designen så att även de kan komma på banan igen. Det menar analytiker.

Men än så länge är det full kamp om vilken standard som ska gälla. Enligt schweiziska banken UBS förväntas runt 2 900 miljarder kronor att investeras i den globala laddinfrastrukturen de kommande åtta åren.

Med fossildrivna bilar har problemet inte funnits, pipen på macken passar i hålet. Tänk dig frustrationen om det inte skulle vart så. Men för elbilister kan avsaknaden av standardkoppling bli en plågsam verklighet.

För att skaffa sig en bättre position i ladduttagskriget har BMW, Daimler, Ford och Volkswagengruppen slagit sina påsar ihop i satsningen Ionity. I november gick konsortiet ut och meddelade att de innan 2020 skulle bygga ett snabbladdningsnätverk längs med motorvägarna i 18 europeiska länder. Detta med standarden Combined Charging System (CCS).

– I slutändan handlar det om att skydda investeringen för de som satsar på elektrisk mobilitet. Vi har etablerat CharIN för att skaffa oss en maktposition, säger Claas Bracklo, chef för elektromobilitet på BMW och ordförande för Charging Interface Initiative som står bakom CCS-standarden.

Utöver CCS finns Chademo, som utvecklats av bland andra Nissan och Mitsubishi, Teslas egna Superchargers samt GB/T som används i Kina.

Enligt statistiken finns det hittills runt 7 000 CCS-laddställen, 16 639 Chademo och 8 496 Tesla-laddare. Merparten av dessa finns i Europa, Japan respektive USA. Dock bleknar antalen i jämförelse med den kinesiska marknaden där det enligt den officiella statistiken finns 127 434 GB/T-laddstationer.

Vilken standard som kommer bli den rådande återstår att se. Men i och med att allt fler biltillverkare börjar pumpa ut elbilar – så blir det viktigt att välja rätt sida i kampen.