Fordon

Biljättarna storsatsar på självkörning

Drive Me är Volvos projekt med test av självkörande bilar i Göteborg. Ny programvara ska utvecklas i ett nytt bolag som samägs med Autoliv. Foto: Volvo
Thomas Jönsson.

Uppdraget: Att utveckla programvara för självkörande fordon. Ansvariga: 200 ingenjörer som hämtas från Volvo och Autoliv. Startar: Nu.

Publicerad

Volvo och bilsäkerhetsföretaget Autoliv tillkännagav strax efter årsskiftet sina planer på att bilda ett gemensamt bolag: Zenuity. Det nya företaget får sitt huvudkontor på Lindholmen i Göteborg och kommer att samla ingenjörskompetens från komponent- och fordonssidan.

– Autoliv kommer från komponentsidan och Volvo från fordonssidan, så självklart blir det något slags överlapp i Zenuity. Men båda typerna av kompetens kommer att finnas med i bolaget från start, säger Thomas Jönsson, kommunikationschef på Autoliv.

Företaget kommer att vara på plats inom ett par månader och försäljning och marknadsföring kan enligt Thomas Jönsson dra i gång direkt. Nu pågår processen med att registrera bolaget i ett antal länder, det tar lite tid.

Samtidigt drar den tillträdande vd:n Dennis Nobelius upp riktlinjer för verksamheten.

Autoliv och Volvo har haft ett nära samarbete i årtionden, fast då har det handlat om passiv säkerhet som till exempel säkerhetsbälten och krockkuddar och annat.

Volvo har flera gånger varit först på marknaden med sådana lösningar. Men det här är första gången företagen har ett nära samarbete om elektronik och programvara.

De båda ägarföretagen kommer att föra över och licensiera sina tekniska lösningar för avancerade förarstödsystem, ADAS, i det nya bolaget. Den större delen av Autolivs befintliga programvarukompetens kommer därför inom kort att flyttas in i det nya bolaget, bland annat en avdelning som sysslar med aktiv säkerhet.

– Mjukvaruutvecklingen på det här området går oerhört fort. Det dyker upp nya spelare från teknikbranschen som är vana vid helt andra och mycket snabbare produktcykler. Det var en av orsakerna till att vi bildade ett separat bolag som förhoppningsvis inte fastnar i det stora företagets processer och strukturer, säger Thomas Jönsson.

Framgången ligger enligt honom i att kunna plocka fram den bästa programvaran för självkörande bilar: först till avancerade förarstödsystem för delvis självkörande fordon, som förväntas vara framme på marknaden under 2019, och sedan för nästan helt självkörande fordon, runt 2021.

Tanken är att Zenuity ska fungera som ett utvecklingsbolag utan egen försäljning, med så liten administration som möjligt. Autoliv kommer därför att sköta försäljningen genom sin egen försäljningsorganisation. Det innebär att små grupper av säljare och elektronikingenjörer åker ut och hjälper biltillverkarna i olika länder att integrera programvaran i tillverkningsprocessen.

Läs mer:

I dag finns grundtekniken för självkörande bilar, och en del av detta är redan allmänt accepterat, till exempel kameror som varnar för hinder och att bilen bromsar automatiskt om föraren missar en inbromsning. Allt det som i dag finns under rubriken ”Aktiv säkerhet” är egentligen grundtekniken för en självkörande bil.

Men det betyder inte att drömmen om helt självkörande bilar kommer att gå i uppfyllelse, menar Thomas Jönsson.

– Bilkörning kommer i allt högre grad att automatiseras och det är redan på väg att bli verklighet. Men den dagen när man varsomhelst i världen sätter sig i bilen och säger ”Kör mig dit!” oavsett ljus, mörker, dimma och andra trafikförhållanden, den dagen är mycket längre bort.

För över licenser till nya bolaget

Bolag: Zenuity.

Ägare: Joint Venture, 50/50 ägt av Autoliv och Volvo Cars.

Försäljning: Programvara till självkörande fordon

Kapital: Autoliv investerar 1,1 miljard kronor i samarbetet, Volvo personal och immateriella tillgångar.

Lokalisering: Lindholmen (Göteborg), Bayern och Detroit.

Anställda: 200–600 personer. I den första omgången anställs ungefär 200 personer direkt från Autoliv och Volvo, på lite längre sikt växer arbetsstyrkan till runt 600, men då går man utanför ägarföretagen och rekryterar.

Teknik: Volvo och Autoliv för över och licensierar sina tekniska lösningar för avancerade förarstödsystem, ADAS, och autonoma system, AD, i det nya bolaget. Volvo kommer inte att ha någon ensamrätt till produkterna utan köper på samma villkor som andra biltillverkare.

Kompetens: Den stora majoriteten anställda i Zenuity blir programvaruinriktade elektronikingenjörer. Volvo har spetskompetens på fordonsnivå, det vill säga hur man styr och reglerar bilen, medan Autoliv vet mera om hur man får komponenterna att fungera och ge rätt input till föraren.