Fordon

Bilarna med flest fel: Tesla är värst – och Kia bäst

Foto: Kia
Foto: TT
Foto: JD Power

När det kommer till pålitlighet och ett problemfritt bilägande är det Kia eller Dodge man ska satsa på. I andra änden av tabellen återfinns Tesla som plågas av många fel.

Publicerad

Artikeln är uppdaterad

Varje år genomför analysfirman J.D. Power sin Initial Quality Study på nya bilar. Där tittar bolaget på hur många problem eller fel en bil har under sina första 90 dagar. I år är den intressant då den för första gången någonsin är ett amerikanskt märke i topp.

Med ett genomsnitt på 136 problem per 100 bilar var Dodge tillsammans med Kia det märke som utskiljde sig som bäst. Men den amerikanska triumfen slutar inte där. Chevrolet och Ram delar på tredjeplatsen och även Buick, GMC, Jeep och Cadillac hade färre problem en genomsnittet.

Branschsnittet bland de 32 märkena ligger på 166 fel per 100 bilar. Och det är lite underligt att Toyota och Subaru som länge legat i toppen av olika kvalitetsindex hamnar över detta.

Premiumtillverkare har svårt att klara kraven

Tittar man på tabellen över fel framgår det ganska tydligt att premiumtillverkare förefaller ha svårt att leva upp till kvalitetskraven. Skälet till detta är att de ofta är packade med komplex och ny teknik – som tenderar att strula. Generellt sett är det oftare infotainment och liknande som bokförs som problem i studien än fel på kritiska komponenter eller motorhaverier.

I botten av tabellen ligger Land Rover som har 228 fel per 100 bilar följt av Audi, Volvo och Mercedes som alla har över 200 fel/100 bilar. Dock är det inte de brittiska suvarna som har flest fel.

Tesla kniper det tvivelaktiga nöjet att få bottenpositionen med 250 fel per 100 bilar. Dock skriver J.D. Power att de inte rankar märket i sin kvalitetsstudie – detta eftersom tillverkaren inte möter deras marknadskriterier.

– Till skillnad från andra tillverkare låter Tesla oss inte att undersöka ägare i 15 delstater. Men vi har kunnat hämta in tillräckligt med data från ägare i de övriga 35 delstaterna och från den basen har vi räknat ut Teslas resultat, säger Doug Betts, chef för bildivisionen på J.D. Power.

Foto: JD Power

Det finns ingen ursäkt för tillverkare att få ett uselt resultat i Initial Quality-studien. Dock bör det påpekas att de här resultaten inte går att likställa med vilka bilar som håller bäst eller är mest pålitliga. Toyota och Subaru, som här inte ens når genomsnittsvärdet, utsågs till fjolårets två bästa tillverkare sett till kvalitet av organisationen Consumer Reports.

Kommentar: En tidigare version av artikeln innehöll fel uppgift om ett citat av W Edwards Deming (och en felstavning av hans namn). Citatet har tagits bort.