Fordon

”Bilarna behöver bättre batterier”

Det svenska företaget Northvolt med Peter Carlsson i spetsen vill bygga en svensk batterifabrik. Företaget har chansen att från grunden bygga en fabrik som producerar batterier med en för branschen rekordliten miljöpåverkan. Foto: Ada Fredelius
Johan Kristensson är reporter på Ny Teknik Foto: Jörgen Appelgren

KRÖNIKA. Elbilarna har potential att bli klimatneutrala, men mer utveckling behövs, skriver Ny Tekniks reporter Johan Kristensson.

Publicerad Senast uppdaterad

Tillverkningen av litiumjonbatterier ger upphov till stora klimatutsläpp. Flera ton koldioxid har släppts ut redan innan batteriet lämnar fabriken. Varje kilowattimme producerat batteri ger upphov till utsläpp om 150–200 kilo koldioxidekvivalenter.

Detta visar en rapport från IVL Svenska Miljöinstitutet, som jag refererade i Ny Teknik. Rapporten är en sammanställning av redan gjorda undersökningar. En kollega till rapportförfattarna, Mats-Ola Larsson, gjorde också en beräkning av hur många år man kan köra med en vanlig fossilbil av 2016 års modell innan den har gett upphov till samma utsläpp som tillverkningen av ett batteri på 30 respektive 100 kWh. Slutsatsen blev 2,7 respektive 8,2 år.

Artikeln gav upphov till en störtflod av reaktioner. På nyteknik.se hade artikeln i mitten av juni omkring 250 kommentarer och min mejlkorg svämmade över så att jag inte hann svara alla som skrev.

En synpunkt som återkom var att jämförelsen mellan en bensinbil och en batteribil var orättvis – att jämföra tillverkningen av ett batteri med driften av en fossilbil var som att jämföra äpplen och päron. Man kan ju inte bortse från tillverkningen av en bensinmotor, till exempel. Det är förstås helt riktigt, men detta var på inget sätt en komplett klimatanalys.

Eftersom ett antal personer missuppfattade jämförelsen betyder det att Ny Teknik kunde ha varit ännu tydligare med varför vi gjorde den.

Ambitionen är också att försöka göra mer kompletta livscykelanalyser för de olika fordonstyperna framöver. Men det är ett verkligt omfattande jobb.

Med risk för att sticka huvudet i ännu ett getingbo tror jag att en del av reaktionerna beror precis på det som LCA-experten Anders Nordelöf påpekade i en kompletterande artikel: ”Det finns en sådan otrolig förhoppning på att elbilen ska vara den enkla lösningen. Med frälsningsanspråken följer ett fullständigt krav på noll miljöbelastning.”

För den som har köpt en batteribil och anser sig ha gjort sitt för klimatet sticker helt enkelt den här typen av slutsatser i ögonen.

Men Anders Nordelöf påpekade samtidigt att batteribilen faktiskt har potentialen att bli miljövänlig, till skillnad från fossilbilen. Och det är väl här någonstans pudelns kärna finns. Det är nu upp till tillverkarna att visa att produktionen av batterier kan ske med klimatutsläpp som närmar sig noll. Detta samtidigt som priset fortsatt förmodligen behöver sjunka för att göra elbilen till ett reellt alternativ för fler.

Kombinationen av billigare pris och mindre miljöpåverkan är en jätteutmaning men knappast någon omöjlighet, om bara viljan finns.

Det svenska företaget Northvolt med före detta Tesla-medarbetaren Peter Carlsson i spetsen vill bygga en svensk batterifabrik. Under Almedalsveckan kommer han att delta i ett seminarium kring investeringen på omkring 40 miljarder kronor. Northvolt har chansen att från grunden bygga en fabrik som producerar batterier med en för branschen rekordliten miljöpåverkan. Det ska bli spännande att se om företaget tar den chansen.

Hur klimatmatchen mellan el- och fossilbilen ser ut i dag är kanske, som Anders Nordelöf påpekar, inte det viktigaste. Fokus bör ligga på framtiden. Men att låtsas som att problemet är löst när siffrorna visar annorlunda är heller inte rätt väg framåt. Och vilka brukar vara bäst på att lösa problem? Hoppet står till innovativa företag och smarta ingenjörer.

Tre seminarier om framtidens drivmedel under politikerveckan i Almedalen

Batteriproduktion – hållbar miljardindustri med innovativt ekosystem.

Medverkande: Bland andra Peter Carlsson, Northvolt, Charlotte Bergqvist, Power Circle, och Robert Larsson, ABB. Arrangör: Power Circle, Inno Energy. Tid och plats: Måndag 3/7 kl 13.30–15.00 Teaterskeppet, stora matsalen.

Power Battle – vilken framtidsvision vinner?

Medverkande: Företrädare från bland annat Trinda Energy, Vattenfall och Rise. Arrangör: PwC. Tid och plats: Måndag 3 juli kl 9.30–10.30, Hästgatan 9.

När kommer elbilsboomen?

Om framtidens bilism. Medverkande: Mattias Goldman, Fores. Arrangör: Fores. Tid och plats: Onsdag 5/7 kl 11–11.30, Skeppsbron 14, elbilsutställningen.

 

På nyteknik.se/almedalen hittar du Ny Tekniks seminarier i Almedalen, varmt välkommen!