Fordon

Belgien öppnar för mångmiljardaffär med Gripen-plan

Om det blir en affär köper Belgien 34 Gripen E och prislappen väntas landa på cirka 40 miljarder kronor. Foto: Jörgen Appelgren

Belgien har bett om en offert på 34 stycken av den senaste modellen av det svenska stridsflygplanet Gripen, tillverkat av försvarskoncernen Saab. En affär kan vara värd omkring 40 miljarder kronor.

Publicerad

(Artikeln har uppdaterats)

– Vi kommer att analysera förfrågan tillsammans med Saab och svara på den tillsammans, säger Joakim Wallin, ansvarig för export vid Försvarets materielverk (FMV), till TT.

Offertförfrågan gäller 34 plan av Gripen modell E och prislappen väntas landa på cirka 40 miljarder kronor. Belgien har i dag 54 USA-tillverkade plan av typ F-16 som börjar bli föråldrade. Gripen E ställs mot franska Rafale, europeiska Eurofighter samt amerikanska F-18 Super Hornet och F-35 (Joint Strike Fighter).

Förfrågan gäller från stat till stat, och Belgien vill ha svar senast den 7 september. Bryssel vill skriva slutkontrakt under andra halvåret 2018.

Sverige och Belgien skulle kunna samarbeta kostnadseffektivt för utveckling och drift av Gripen E, som hittills även Sverige (60 plan) och Brasilien (36 plan) beställt. Belgien vill ha ett nära sådant samarbete, uppger Wallin.

Miljarderna rullar fort i utvecklingen av stridsflygplan och Belgien skulle vara välkomna att dela kostnaderna med Sverige och Brasilien. Och utveckling är bara en del, för i nästa skede lurar pengar för reservdelar och drift.

– Det finns mycket nytta i att dela driftskostnader och att hitta effektiva logistiksystem, säger Wallin.

Han tror också att Sverige kan ha en fördel av tidigare erfarenheter:

– Vi har historiskt sett haft bra samarbeten med Gripen C/D med Tjeckien och Ungern och Thailand. Man vill hitta något som ger effektivitet i både köpande och säljande land. Där får man säga att Sverige är vana vid att hitta bra samarbetslösningar med andra länder, som kan vara lite olika från land till land.

Dessutom ligger Belgien geografiskt närmare Sverige än exempelvis Brasilien, påpekar Wallin.

– Det ger andra möjligheter, och båda länderna är med i EU och har ett säkerhetspolitiskt samarbete.

Saab vill inte kommentera förfrågan. Men företaget har tidigare sagt sig se positivt på mer Gripen-export. Saab för också samtal med Indien, Colombia, Finland, Schweiz och Kanada, plus Indonesien, Filippinerna, Malaysia, Kroatien, Slovakien, Bulgarien och Botswana.

Den belgiska tidningen Le Soir skriver dock att F-35 storfavorit i affären.

”Enligt många bedömare ses F-35 och Rafale som storfavoriter bland de fem kandidaterna. Vissa hävdar till och med att F-35 redan har vunnit”, skrev Le Soir i lördags.