Fordon
Batterierna kan ge elbilar större koldioxidutsläpp än dieselbilar
Mercedes elbil EQC Foto: Daimler
Tillverkningen av batteriet till en el-suv kan generera 74 procent mer koldioxidutsläpp än hela produktionen av en konventionell bil. Enligt en ny undersökning riskerar elbilarna att bli ett sämre miljöval än diesel.
(Artikeln är uppdaterad)
Enligt beräkningar från Bloomberg New Energy Finance kommer industrin år 2021 ha kapacitet för att förse 10 miljoner elbilar med batteripack på 60 kWh. Tillverkarna kommer att finnas i Kina, Thailand, Tyskland och Polen – länder som fortfarande genererar en stor del av sin energi med fossila bränslen, som brunkol.
Detta kan omkullkasta hela miljöekvationen kring elbilar. Med större batteripack riskerar produktionen att omintetgöra elbilens miljövinster. Det visar en undersökning från tyska konsultfirman Berylls Strategy Advisors, som Bloomberg har fått ta del av.
Produktionen av ett tungt batteripack till en el-suv kan generera upp till 74 procent mer koldioxid än den mängd som släpps ut vid bygget av en snål, konventionell bil. Detta förutsatt att batteriet produceras i en anläggning som drivs med elproduktion från fossil källa.
Miljövänligare att satsa på en diesel
Konsultfirman argumenterar i sin studie att det faktiskt kan vara mer miljösmart för bilförare i Tyskland och Polen att satsa på en snål dieselmodell än att köpa en elbil.
Berylls Strategy Advisors ger ett exempel där man jämför koldioxidutsläppen från en konventionell bil med en Nissan Leaf som körs i en region med stor andel kolkraft – med ett batteri på 30 kWh. Den genomsnittlige tyska bilägaren skulle behöva köra sin bränsletörstiga modell under 3,5 år, eller 50 000 kilometer, innan den genererar ett större koldioxidutsläpp än elbilen.
Nissan Leaf har ett av de minsta batterierna. BMW i3 ligger på 42 kWh – Mercedes kommande crossover EQC på 80 kWh, och Audis motsvarighet e-tron på 95 kWh.
Hittills har lagstiftarna inte gett några riktlinjer för vad som ska anses vara en acceptabel nivå av koldioxidutsläpp under en elbils livscykel. Samtidigt har både Tyskland, Frankrike, Storbritannien och Kina flaggat för att man kan införa ett förbud mot traditionella förbränningsmotorer.
Alla är inte är ense med Berylls Strategy Advisors studie. Exempelvis pekar lobbygruppen Transport & Environment Brussels ut andra undersökningar som visar att även en elbil som körs i Polen, där elproduktion från kol dominerar, släpper ut 25 procent mindre koldioxid än en konventionell bil.
Konsultföretagets oberoende har också ifrågasatts. På sin hemsidan skriver Berylls att deras kunder är ”nationella och internationella företag inom fordonsindustrin” som bland annat fordonstillverkare. På Twitter har flera reagerat mot studiens trovärdighet. En krtiker kallar resultatet för ”en helt ny nivå av mental gymnastik”.
Omdiskuterat ämne
I Norge, som har en stor andel vattenkraft i sin elproduktion, genererar elbilen 60 procent mindre koldioxid under hela sin livscykel jämfört med konventionella fordon. Till detta kommer de omedelbara effekterna på städernas luftkvalitet, bland annat med mindre skadliga kväveoxidpartiklar.
Ämnet är omdiskuterat. Ny Teknik skrev i maj 2017 om en undersökning från IVL Svenska miljöinstiutet, där man tittade på klimatpåverkan från elbilars litiumjonbatterier under hela livscykeln. Rapporten gav upphov till en stor debatt.
I en replik skrev flera aktörer inom elbilsindustrin om varför elbilar i framtiden kommer att vara ett betydligt mer miljövänligt alternativ till fossildrivna bilar.
I en debattartikel i Ny Teknik i somras skrev Öivind Andersson, professor i förbränningsmotorer, att utsläpp från elbilar kan vara jämförbara med dem från konventionella bilar.
Även den debattartikeln fick svar, bland andra från Mattias Goldmann, vd för tankesmedjan Fores med 2030-sekretariatet, som pekar på fem viktiga vägval som avgör hur grön elbilen blir.