Fordon
Aston Martin ska släppa 500 exemplar av sin superhybrid
Med en V6:a och elmotor ska hybriden klara 0-100 på 2,5 sekunder. Aston Martin utlovar ett kraft/vikt-förhållande på 750 hk per ton - i en bil som väger mindre än 1 350 kg.
(Artikeln är uppdaterad)
När det började bli trångt i segmentet superbilar behövdes ett begrepp för att särskilja de mest exklusiva och extrema modellerna.
Vissa anser att Bugatti Veyron var världens första "hypercar", det vill säga modeller med extrem prestanda. Andra anser att McLaren F1 inledde eran redan på 90-talet.
Aston Martin avtäckte sin tredje hypercar på bilmässan i Genève i mars i år. AM-RB 003 är efterföljare till Valkyrie samt Valkyrie AMR Pro som tillverkaren har utvecklat i samarbete med F1-stallet Red Bull Racing.
Nu har britterna släppt fler detaljer om sin senaste extrema hybrid. Bilens paneler och monokock (den del som omsluter kupén) är tillverkade i kolfiber. En elmotor driver på framhjulen och en mittmonterad, turboladdad V6-motor driver på bakhjulen parat med en 8-växlad dubbekopplingslåda som hämtar teknik från F1-världen.
Tillverkaren har ännu inte avslöjat hur kraftfull V6:an blir, men enligt Carscoops kommer hybridsystemet att leverera minst 1 000 hästkrafter. Aston Martin utlovar ett kraft/vikt-förhållande på 750 hk per ton i en bil som väger mindre än 1 350 kg. Det är bättre än Ferraris hybrid LaFerrari som har 687 hk per ton men sämre än Koenigseggs hybridmodell Regera som ligger på 926 hk per ton.
AM-RB 003 – topphastighet över 354 km/h
AM-RB 003 ska klara 0-100 km/h på 2,5 sekunder, med en topphastighet som överstiger 354 kilometer per timme. Valkyrie kommer att leverera bilens aktiva fjädring. Bilens downforce, det tryck på axlarna som ska motverka att bilen lyfter vid höga farter, skapas primärt på karossens undersida.
Men Aston Martin är den första biltillverkaren som använder flex foil-teknik i en bil. Den är utvecklad för flygindustrin och går ut på att vingklaffarna ersätts av ett system där vingarnas ytmaterial sträcks för att ändra vingens profil. För Aston Martin innebär det att bilen kan ändra hur mycket downforce som bakvingen ger utan att ändra dess vinkel.
Tekniken bidrar bland annat till mindre vindbrus, man eliminerar i princip den turbulens och det luftmotstånd som dagens modernaste bakvingar dras med.
Aston Martin planerar att tillverka 500 exemplar av AM-RB 003. De ska säljas globalt, vilket innebär att bilen kan fås både som vänster- och högerstyrd. Prislappen är satt till 875.000 pund, vilket motsvarar drygt 10.600 000 kronor. Hybriden ska börja levereras 2021.