Fordon
Analys: Så mycket får biltillverkarna i koldioxid-böter
Europas 13 största biltillverkare kommer att missa EU:s utsläppskrav. Det förutspår analysfirman PA Consulting och i en analys skriver de att bolagen tillsammans riskerar böter på mer än 150 miljarder kronor.
Bilars utsläpp har länge varit en stor fråga och i Europa har vi sedan början av 90-talet haft regler kring hur mycket koldioxid och kväveoxid som fordon får släppa ut.
För fem år sedan kom även tillägget om genomsnittsutsläpp för tillverkare och till 2021 skärptes det kravet rejält. Från tidigare 130 gram koldioxid per kilometer till 95 gram (dock individuellt justerat för varje märke/koncern).
I år är det en infasningsperiod och då är kravet att utsläppsmålet bara gäller för 95 procent av de sålda bilarna.
Men hur nära är biltillverkarna att nå målen? Enligt analysfirman PA Consulting ser det illa ut. För efter fyra års stadig nedgång har trenden brutits. 2019 sticker ut som ett år då snittutsläppen ökade.
Efterfrågan på effektstarka bilar
Skälet ska enligt studien vara att kunder föredrar suvar, att det finns en stark efterfrågan efter effektstarka bilar … samt att utbudet med låga utsläpp är för litet. Lägg till att bensinbilar återigen har blivit preferens efter Volkswagens dieselskandal.
Och att försäljningen förändrats kommer att påverka biltillverkarna rejält. Brittiska analysföretaget PA Consulting skriver i sin analys att Volkswagenkoncernen kan komma att få böter på upp till 4,5 miljarder euro, motsvarande 47 miljarder kronor.
Enligt analysen är det ingen av de stora tillverkarna som kommer att klara kravet. Närmast hamnar Toyota på 95,1 gram koldioxid per kilometer, vilket kan ge böter på 18 miljoner euro.
Enligt prognosen kommer Volvo Cars att få en svidande bot på 382 miljoner euro, men värst är det för Jaguar-Land Rover vars böter (93 miljoner euro) vida kan överstiga företagets vinst.
– Tiden börjar rinna ut för biltillverkare att förbättra prestandan för att undvika böter. Marknadsföring, försäljning och prisstrategier som ökar spridningen av lågutsläppsfordon kommer att vara nyckeln för att tillverkare ska komma närmare sina mål, säger Michael Schweikl, branschexpert på PA Consulting, i ett uttalande.
Flera tillverkare backar i utsläppsminskning
Av analysen framgår det som ovan nämnt att flera tillverkare backar i utsläppsminskning. Toyota är det märke som presterar bäst följt av PSA-koncernen. Renualt-Nissan, Volvo Cars, Volkswagen, Daimler och BMW tillhör dem som i år befinner sig längre från målet än vad de var tidigare.
Enligt PA måste branschen sälja mer än 2,5 miljoner batterielektriska bilar för att nå målet 2021, något som inte anses görbart. Till exempel har volymtillverkaren Volkswagen endast kapacitet att bygga 100 000 ID3:or under 2020.
Så vad ska branschen göra? Jo, det finns en hel del saker som analysfirman inte har med.
Dels handeln med utsläppsrätter och dels att elbilar kommer att ha en faktor två i försäljningen 2020 (det vill säga att en såld elbil räknas som två nollutsläppsbilar, 2021-2022 trappas den ned till 1,67 respektive 1,33).
Troligtvis kommer större motorer att bli ännu dyrare, likaså extrautrustning som väger mycket (och därmed ökar bränsleförbrukningen och utsläppen).
Bilindustrin har mycket att jobba med
Det blir intressant att se hur biltillverkarna ligger till när EEA gör sin sammanställning av genomsnittsutsläpp för 2019.
PA Consultings analys ligger även i linje med den rapport som Jato släppte i fjol, vilket understryker att bilindustrin har mycket att jobba med.
Som motsats kan vi nämna att när Ny Teknik har frågat exempelvis Volkswagen om de kommer att klara utsläppsmålet så har representanter varit helt övertygade.
– Vi har gjort vår läxa, så vi är säkra på att vi kommer nå det, sade företagets försäljningschef, Jürgen Stackmann vid lanseringen av ID.3 i fjol.
PA Consultings analysen är dock kontroversiell och en av de som inte känner igen sig är Volvo Cars. I en kommentar till Ny Teknik säger Stefan Elfström, presstalesperson för tillverkaren.
– Vi räknar med att uppfylla de EU krav för CO2 emissioner som kommer att gälla från 2020 - vårt genomsnittliga CO2 kommer att gå ner markant i år baserat på en elektrifieringssatsning som innebär att vi standardiserar mildhybridteknik i alla modeller samtidigt som vi kraftigt ökar volymerna av plug-in hybrider. Dessutom startar produktionen av våra första elbilar. Plug-in hybrider och rena elbilar får tillgodoräkna sig särskilda krediter vilket påverkar det genomsnittliga resultatet. Vi känner inte till hur siffrorna i rapporten tagits fram.
(Texten är uppdaterad)