Det var med tredje generationen Sportage som Kia verkligen “slog igenom” i Europa. Så när det var dags för generationsbyte förra året var förväntningarna skyhöga hos biljournalisterna – men de verkar ha blivit gruvligt besvikna.
Runt 100 000 bilar om året . Ja, så många Sportage såldes i snitt i Europa av den tredje generationen, som introducerades år 2010. Det var Kias bästsäljande modell på den europeiska marknaden och förväntningarna var därför enorma när nya och fjärde Sportage gjorde entré 2015/2016.
Och så här lät omdömena från några av Europas biljournalister:
“Den nya Sportage är generellt en välgjord mellanklass SUV. [...] Man kan leva gott med de små svagheterna i chassit och utrymmet är inte lika bra som i VW Tiguan, men absolut okej. Några verkliga svagheter har inte Kian” – Autonews
“Kia har stora förväntningar på nya Sportage, och den nya SUV:en infriar dem på de flesta punkter” – Bilnorge
“I stort sett gör Sportage vad en crossover behöver göra när det gäller praktiska aspekter, kvalitet och komfort, men den misslyckas ändå på något sätt att lämna ett bestående intryck” – Autocar
Vid första ögonkastet verkar det alltså som om Kia Sportage har hamnat i det färglösa “good enough”-träsket utan att sticka ut på något håll – varken bra eller dåligt.
Men tittar man närmare finns det givetvis egenskaper som är starkare och andra som är svagare hos favoriten.
Experterna uppskattar till exempel den ökade interiörkvaliteten och tycker att Kia tagit ett stort kliv uppåt, till att ligga hack i häl på Mazda CX-5, Toyota RAV4, Seat Ateca och Nissan Qashqai. Så här skriver norska VG:
“Det är ‘en ny värld’ att stiga in i. Kupén är fortsatt rymlig, men atmosfären är mer dämpad och ordnad. Det andas lite klassresa, vilket bland annat beror på mindre användning av hårdplast. Instrumentpanelen är visserligen plast, men den är inte hård och den ser ut som skinn, med sömmar och allt. Instrumenten är läsbara och även om det är ganska många knappar så är det stora symboler och text.”
Även utrymmet och Sportages praktiska sidor får godkänt. Det är ingen revolution, men Kia möter behoven som finns hos en vanlig familj.
“Bagageutrymmet är sådär kantigt och fint som svenska bilköpare vill ha det. Det finns också bra plats under golvet för platta saker. Det finns också plats för solskyddet när du behöver bli av med det – smart och något flera biltillverkare borde ha. Sportage är också bredare än flera av sina konkurrenter vilket betyder att du kan sitta tre personer i baksätet” – Allt om bilar
Bagageutrymmet och takhöjden i baksätet kunde dock varit ännu lite bättre, konstaterar experterna.
När det kommer till utrustning och säkerhet imponerar Sportage med helheten, men brister lite i detaljerna. Kia är ju känt för omfattande utrustningspaket och det fortsätter Sportage leva upp till enligt biljournalisterna. Men alla system och funktioner är kanske inte så bra som de förväntar sig och vissa är tillgängliga först på dyrare utföranden.
Till exempel tycker brittiska Carmagazine att infotainment-systemet ser daterat ut (även om det funkar bra), tyska Autonews stör sig på att bagageluckan tar lång tid på sig för att öppnas och enligt brittiska Whatcar är det en besvikelse att blind-spot monitoring och AEB (automatic emergency braking) bara finns för de högre utrustningsnivåerna (dessa system är dock standard i Sverige).
Desto större svagheter hittar vi hos motorerna och den körupplevelse som Kia Sportage bjuder på. Flera av experterna tycker att motorerna saknar ordentlig kraft vid högre hastigheter och att de låter en aning för mycket. Dessutom är de inte särskilt bränslesnåla. Så här skriver brittiska Autoexpress:
“Trots att bränsleekonomi och koldioxidutsläpp har finjusterats för nuvarande Sportage, så är de flesta av bilens konkurrenter sparsammare och renare – och kostar därmed mindre att köra och skatta.”
Körupplevelsen generellt råder det mer delade meningar om. Från “bra balans i fjädringen” och “extremt låg ljudnivå i kabinen” (Motorsiden), “solitt och moget intryck” (Autozeitung) och “övertygande drivlina” (Auto Motor & Sport) till “lite otymplig styrning” (Allt om bilar), ”något skakigt underrede” (Autonews) och “mer orolig än du idealiskt vill att en familje-SUV ska vara” (Whatcar).
Men oavsett får jag intrycket av att Europas biljournalister tycker att det finns andra bilar som är bättre att köra och att Sportage bjuder på en mindre imponerande körupplevelse.
På det stora hela är storsäljarens dalar djupare än topparna och Kias viktiga bil får bara 74,9 poäng i Europaindex. Därmed hamnar den utanför topp 10 och lägger sig precis över Ford Kuga på plats 13.
Kanske gick “klassresan” för Sportage lite för snabbt? Genom att bara lägga sig på en “good enough”-nivå på de punkter Kia är älskad för, och sedan stretcha mot premium på andra områden, verkar bilen inte leverera det experterna förväntade sig.
Det blir lite färglöst och Sportage väcker kort och gott inga känslor till liv, förutom besvikelse.
Och då klarar man sig inte i den stentuffa SUV-klassen – även om det kanske saknas större fel.
: 74,9 av 100 (ett snitt baserat på 18 tester)