Från Tucson till ix35 – och tillbaka till Tucson. Den mellanstora SUV:en från Hyundai gjorde “comeback” år 2015 och skulle bryta nya mark i den ständigt växande klassen. Hur det gått? Hyfsat. Men det är ingen braksuccé enligt experterna.
Den allra första Tucson kom 2004 och blev Hyundais kliv in på marknaden för kompakta SUV:ar. År 2009 kom “uppföljaren” ix35 och år 2015 var det återigen dags för generations- (och namn)skifte.
När Tucson gjorde comeback var det i en större och vuxnare kostym än tidigare. Och det nya greppet uppskattades av köparna: den blev under sina första månader den snabbast säljande Hyundai-bilen någonsin i Europa.
Men biljournalisterna är mer skeptiska . Så här låter några av omdömena:
“Jag har full respekt för flera nya Hyundai-modeller – särskilt den minsta, i10, och den största, Genesis – men Tucson hamnar inte på den listan. Tyvärr” – Bilmagasinet
“Tucson är inte en dålig bil, bara en som är ovanligt lätt att glömma. Och i en sektor som har högre konkurrens än någonsin kan det vara ett stort problem” – Carmagazine
“ Santa Fe har fått ett lite mer begåvat småsyskon. Med generöst utrymme och god komfort kan Tucson bli en storsäljare. Men Hyundai har fortfarande en bit kvar till de dyrare konkurrenterna i segmentet” – Allt om bilar
Vad kommer då tveksamheten från? Inte är det från designen i alla fall – i princip alla experter älskar Tucsons utseende och ger det rejält med beröm. Norska Side3 skriver till exempel så här:
“Nya Tucson är vad vi med rätta hänvisar till som Hyundais bäst utformade bil. Företaget har kämpat för att hitta stilen de senaste åren, men nu har de äntligen hittat något som fungerar. [...] Bilen går upp mot de stora konkurrenterna Mazda CX-5, Toyota RAV4 och Ford Kuga – och slår knock-out på alla vad gäller utseende.”
Även utrymmet och bilens praktiska egenskaper uppskattas. Tucson är dock varken störst eller den mest praktiska i klassen – men nära inpå.
“Fyra 180-personer kommer inte ha några problem att göra det bekvämt för sig i Tucson, tack vare en rymlig kabin som är nära klassens bästa. Bagageutrymmet är också konkurrenskraftigt; med uppfällda säten erbjuder det 513 liter. Detta växer till 1 503 liter när sätena är fällda [...]” - Autoexpress
Inte heller är det 5 års garantin eller infotainment-systemet som gör Europas bilexperter tveksamma. Det finns inga invändningar mot någon svårnavigerad/ful/seg skärm och garantin är bättre än vad flera konkurrenter erbjuder.
Nej, det som skapar frågetecken kring Hyundais Tucson och väcker något negativ kritik är köregenskaperna, interiören, assistanssystemen och de ekonomiska aspekterna.
Köregenskaperna är ”folkliga” och har egentligen inga allvarliga brister. Men biljournalisterna menar att körningen knappast är det som lockar människor att välja Tucson:
“ Den går tyst och skönt oavsett om du kör på grusväg, motorväg eller i myllrande stadstrafik. Det är en lättkörd bil som trots sin höjd suger sig fast rätt bra i kurvorna, men det är inte för körkänslan man köper den” – Allt om bilar
“För de flesta människor kommer Tucson vara mer än tillräcklig att köra, men för de som vill att deras SUV ska kännas sportig bakom ratten är Tucson otillräcklig – SEAT Ateca och Mazda CX-5 är exempelvis mycket roligare och mer spännande att köra” – Autoexpress
När det gäller interiör och assistanssystem har Tucson tagit enorma kliv framåt på båda områdena. Men ändå räcker det inte riktigt hela vägen, enligt Europas experter. Så här skriver exempelvis brittiska Autocar respektive tyska Autonews:
“Bara tråkig, hård och lättrepad plast är till kabinens nackdel – synd när man beaktat detaljerna på andra ställen.”
“Återigen har Tucson adderat mycket vad gäller assistanssystem, vilka finns som tillägg eller ingår som standard. Nu finns här nästan allt som hjärtat önskar. ‘Nästan’, eftersom det finns varning för korsande trafik, men ingen automatisk distanskontroll.”
Även förbrukningen och priset gör som sagt biljournalisterna lite tveksamma till Tucson. Brittiska Whatcar konstaterar till exempel att dieseln på 1,7 liter inte är särskilt bränslesnål i jämförelse med motsvarande versioner av Nissan Qashqai och Renault Kadjar. Och Bilnorge skriver så här om listpriserna:
“Tucsons pris börjar på 281 050 [norska, reds. anm.] kronor (plus frakt/leverans). Från 376 050 inkluderas fyrhjulsdrift medan toppmodellen har ett pris till 456 050 utan extrautrustning. Mycket pengar det, speciellt när Ford nöjer sig med 409 000 kronor för jämförbara Kuga och Renault inte ska ha mer än 370 000 kronor för nya Kadjar (om än med manuell växellåda).”
På det stora hela finns det alltså för många invändningar mot Tucson för att kalla bilens comeback för “storstilad” – trots att den uppenbarligen gått hem i stugorna ute i Europa.
Experter är inte helt sålda och ger den totalt 78,4 poäng i Europaindex. Det räcker till en tiondeplats på listan för SUV:ar i mellanklassen och Tucson placerar sig därmed högre än toppsäljaren Volkswagen Tiguan.
Så trots utebliven braksuccé får jag nog ändå säga att sydkoreanen gör en självsäker comeback. Konkurrensen är ju trots allt stenhård i SUV-klassen.
: 78,4 av 100 (ett snitt baserat på 18 tester)