Fordon
Allan Widman: Vi måste öka vår nationella säkerhet
Försvarsmakten har släppt en amatörbild som visar något på vattenytan, till vänster. Till höger HMS Kullen, ett av fartygen som deltagit i ubåtsjakten på Nämndöfjärden under tisdagen. Efter de senaste dagarnas upptrappning är försvarsutskottets ordförande Allan Widman (FP) tydlig: ”Säkerheten måste stärkas.” Foto: Försvaret, TT
Försvarsutskottets ordförande Allan Widman (FP) om händelseutvecklingen i den svenska skärgården: - Ett led i de militära incidenter kring Östersjön som har ökat de senaste 18 månaderna.
I dag på förmiddagen informerade ÖB Sverker Göranson riksdagens försvarsutskott om bakgrunden till försvarsmaktens intensiva jakt på en förmodad ubåt i Stockholms skärgård.
Ordföranden Allan Widman (FP) vill inte yppa något om de operativa skälen till den stora marininsatsen utan kommenterar bara kort det säkerhetspolitiska läget i dag.
- Nu återstår det att se vad det här handlar om. Försvarsmakten bedömer att det är trolig undervattensaktivitet. Jag väljer att se det som ett led i de militära incidenter kring Östersjön som ju har ökat de senaste 18 månaderna, säger han till Ny Teknik.
Under perioden har ett växande antal incidenter med ryska stridsflygplan ägt rum i det svenska närområdet. Vid en incident i juli exempelvis flög ett ryskt jaktplan så nära som 10-15 meter från ett svenskt signalspaningsplan, trots att det svenska planet flög i internationellt luftrum.
Den ryska taktiken gör Sverige som nation mer utsatt än tidigare.
- De gör att Sverige behöver se över det egna läget genom att öka vår nationella säkerhet och genom medlemskap i Nato, säger Widman.
Ökat försvarssamarbete med Finland och övriga Norden diskuteras också, men enligt Allan Widman krävs det nu mer än bara ord. Han efterlyser konkret handling:
- Det är bra med sådant samarbete - men inte tillräckligt. Det måste bli konkret, säger han och understryker att riksdagen måste få öppen insyn i samarbetsplanerna framöver. Exempelvis kring vad en gemensam incidentberedskap mellan Sverige och Finland skulle innebära mer i detalj.
Enligt hans mening kan det också komma att krävas att Sverige och Finland framöver sluter en gemensam försvarspakt.
Gilla Ny Teknik på Facebook