Fordon
Airbus testflyger plan som flaxar med vingarna
Finessen ska ge högre effektivitet och lägre vikt. Nu har Airbus börjat testflyga modeller som kan flaxa med vingarna. ”Vi har hämtat inspirationen från albatrossen”.
Människans längtan efter att flyga har funnits sedan urminnes tider. Inte minst i mytologin om Ikaros. Och i början handlade drömmarna mycket om att försöka efterapa fågeln. Leonardo da Vinci var en av vetenskapsmännen som skissade på en så kallad ornithopter.
Några som vill ta konceptet med flaxande vingar hela steget till kommersialisering är Airbus. Förvisso handlar det inte om att flaxa med hela vingen – utan bara spetsarna.
Tillverkaren har utvecklat något de kallar för semi-aeroelastiska gångjärn. Ett slags koncept vars mål är att minska luftmotståndet och vingvikten samtidigt som det ska motverka effekterna av turbulens och kastvindar.
– Fällbara vingspetsar är inget nytt, militärflygplan har dem av utrymmesskäl för att maximera kapaciteten på hangarfartyg. Men Airbusprototypen är det första flyget som testar fritt flaxande vingspetsar under färd, säger ingenjören Tom Wilson i ett uttalande.
Prototypen går under namnet Albatross One och är en skalmodell baserad på modellen A321. Inspirationen till konceptet har hämtats från albatrossen, en sjöfågel känd för sitt enorma vingspann samt sin effektiva flygning.
– Albatrossen låser sina vingar vid axlarna för långdistansglidflygning, men låser upp dem när kastvindar kommer eller när det krävs för manövrering. Albatross One-modellen ska utforska fördelarna av fritt flaxande vingspetsar, vilka kommer stå för upp till en tredjedel av vingens längd, för att reagera på turbulens samt minska lasten på vingen vid infästningen.
– När det kommer en kastvind eller turbulens så leder vingen på ett konventionellt flygplan enorma krafter in i flygplanskroppen. Därför krävs det tunga förstärkningar vid vingbasen vilket leder till extra vikt för flygplanet. Genom att tillåta vingspetsarna att reagera och böja sig minskar lasten och tillåter oss att göra lättare och längre vingar, säger Jean-Brice Dumont, chefsingenjör på Airbus.
Hittills har Airbus testat sitt skalplan med både låsta och frikopplade vingar. Nästa steg blir att kombinera de två genom att låsa/frikoppla vingarna under färd. Därefter är det dags att börja skala upp modellerna innan det kan bli tal om att realisera tekniken.
Forskningen presenterades på konferensen International Forum on Aeroelasticity and Structural Dynamics i förra veckan.