Fordon

Airbus harpun ska spetsa rymdskrotet

Foto: Airbus

Rymdskrotet är ett problem som måste åtgärdas. Airbus nya lösning är en meterlång harpun som kan penetrera tre centimeter tjocka paneler. Nu ska en miniversion testas i rymden.

Publicerad

Kesslersyndromet, även kallat Kesslereffekten, är ett tänkt händelseförlopp där långvariga kollisioner mellan rymdskrot till slut skapar ett moln av mindre partiklar som gör både satelliter och rymdresor omöjliga.

I dag följer världens rymdmyndigheter mer än 750 000 föremål som ligger i omloppsbana runt jorden. Det handlar om allt från uttjänta satelliter till småpartiklar som färgflagor. I hastigheter på upp till 27 000 km/h utgör de en livsfara för astronauter. Drygt 20 000 av projektilerna är tio centimeter eller större. I Storbritannien har ett team från Airbus presenterat ett koncept för att ta hand om just det större skrotet.

Deras enkla lösning är en meterlång harpun. Den ska kopplas till en rymdfarkost via en stryktålig kabel, och tanken är att farkosten sedan ska dra med sig skrotet ned i atmosfären där det brinner upp.

Harpunen skjuts iväg med hjälp av tryckluft för att punktera skrotet. Under tester har forskarna lyckats skjuta igenom tre centimeter tjocka paneler bestående av aluminium och honeycomb-struktur.

– Harpunen går igenom de här panelerna som en varm kniv genom smör. När spetsen har penetrerat så har den hullingar som öppnas, vilket hindrar harpunen från att lossna. Vi stabiliserade sedan satelliten med en tamp i andra änden, säger ingenjören Alastair Wayman till BBC.

På grund av att skrotet roterar skulle det bli komplicerat att exempelvis använda en robotarm för att fånga in uttjänta satelliter.

– Men med harpunen är allt du behöver göra att sitta på avstånd, vänta på att måltavlan ska rotera förbi under dig, och fyra av harpunen vid rätt ögonblick. Efter som det hela går snabbt så tas en hel del av komplexiteten bort, säger Alastair Wayman till BBC.

Faktum är att the European Space Agency redan har nappat på konceptet. De kommer ta med sig en miniversion av harpunen på sitt nära förestående uppdrag kallat RemoveDebris. Den demosattelit som har utvecklats vid Surrey Space Center kommer bära med sig en egen bit skrot. Stycket ska släppas och sedan kommer satelliten försöka fånga skrotet med ett nät – men den ska även testa hur väl harpunlösningen fungerar.