Fordon
ABB: ”Infrastrukturen ligger före batteritekniken”
Det har varit en världsnyhet: Nischtillverkaren Fisker påstår sig ha utvecklat batteriteknik som ger en bil 80 mils räckvidd – på en minuts laddning. "Visst kan man ladda med väldigt mycket effekt. Det finns teknik som klarar oerhörda effekter. Men tekniken måste också vara robust, personsäker och ha rätt kostnad", säger ABB:s divisionschef Anders Carlsson.
En typ av solid state-batterier som ska vara överlägset det bästa av dagens litiumjonbatterier. Det är vad Fisker säger att de ska visa upp på mässan Consumer Electronics Show (CES) i januari 2018.
– Det är en stor förändring och det är det här vi väntat på. Det är en ”game changer” både för bilar och konsumentelektronik, säger grundaren Henrik Fisker, i en intervju med Fox News.
Batteriet ska dessutom vara mer kompakt och bara kosta en tredjedel av dagens batterier. Det hela låter som ren utopi, men ska enligt företaget vara nära förestående.
– Vi har byggt ett batteri och det är därifrån testvärdena kommer. Nu har vi kommit till fasen då vi bygger nästa batch med batterier som vi ska visa upp i januari på CES.
Läs mer:
Men för att ladda dessa superbatterier på den utlovade minuten krävs det något helt annat än dagens system för snabbladdning. Vid snabbladdning brukar man säga att man laddar upp 80 procent av batteriet. För enkelhetens skull kan vi säga att det motsvarar ca 100 kWh (vilket skulle kunna ge 80 mils räckvidd). Enkel matematik gör gällande att det här krävs en laddare med effekt på över 5 MW.
Anders Carlsson, divisionschef för ABB Electrification Products i Norden, ser en hel del problem med påståendet.
- Laddning av elbilar måste ske säkert Vi ser inte idag hur man skulle kunna ladda nya batterier med så mycket effekt på så kort tid i enlighet med regelverk och direktiv.
Fiskers säger att de ska visa upp en egen ”ultraladdare” eftersom de menar att infrastrukturen släpar efter i utvecklingen. Men det påståendet håller Anders inte med om.
– I dag är 53 kW vår volymladdare, men vi har laddare som klarar 350 kW. Den ligger över det som dagens elbilar klarar att ta emot. Det ligger även över vad som kan komma de närmsta åren. Infrastrukturen ligger helt enkelt före. Utvecklas batteritekniken och fordonen så kommer branschen hänga med.
Det finns skillnader i teknik mellan en vanlig snabbladdare och en 350 kW-laddare. Dels kräver den senare en helt annan bakomliggande infrastruktur med egen transformatorstation för att kunna ta ut den höga effekten – och dels är laddkabeln annorlunda.
– Vi har utvecklat en ny teknik där vi vätskekyler kabeln som gör att den klarar effekten. Om vi inte hade det så måste man ha en gigantisk kabel – och då kanske inte alla skulle klara av att lyfta den.
Den första 350kW-laddaren i Sverige håller på att byggas i Kristinehamn och ytterligare är planerade. Vidare har ABB även 450 kW-laddare som nu ska placeras i Göteborg för att ladda bussar. Så påståendet att infrastrukturen inte skulle klara av tekniken kan sägas komma på skam.
– Det är alltid kul med utveckling. Vi är ett teknikföretag och älskar att utveckla ny teknik. Om det är så att någon om fem-tio år kan göra batterier som är otroligt mycket bättre, som har rätt kostnad, säkerhet och uppfyller regelverken. Då kommer vi kunna utveckla teknik för att klara det. Och kommer det fram något som är bättre än konduktiv laddning, som är vårt huvudspår och den mest robusta tekniken i dag, så får vi anpassa oss även till det, säger Anders Carlsson.