Fordon
60 procent av Frankrikes fartkameror har saboterats
I spåren av gula västarnas protester har omkring 60 procent av landets fartkameror vandaliserats. Nu svarar myndigheterna med en ny superkamera. Foto: Obier
De Gula västarna anser att Frankrikes planerade hastighetssänkning är ett sätt att pressa folket på böter. I spåren av protesterna har omkring 60 procent av landets fartkameror vandaliserats. Nu svarar myndigheterna med en ny superkamera.
Försöken att få ordning på Frankrikes skuldtyngda statsapparat provocerade landsbygden – svaret blev de Gula västarna. Det var i november förra året som deras första demonstrationer dök upp, då som en respons på presidentens planerade höjning av bensin- och dieselskatten. Den ansågs slå mot de medborgare som redan hade en svag köpkraft, och protesternas omfattning tvingade till slut Emmanuel Macron att pausa skattehöjningen.
Stärkta av framgångarna har demonstrationerna fortsatt med inriktning mot en rad sociala och ekonomiska frågor. Men des Gilets jaunes protester har blivit allt stökigare, och vandalismen är inte bara en del av själva demonstrationerna. Nu har omkring 60 procent av Frankrikes cirka 3200 fartkameror blivit vandaliserade eller totalförstörda, och detta sägs vara utfört av anhängare till de Gula västarna.
Från och med den 1 juli kommer Frankrike sänka maxhastigheten på tvåfilig väg från 90- till 80 km/h, ett beslut som berör cirka 400 000 km väg i landet. Det uttalade målet har varit att rädda 350-400 liv om året och samtidigt sänka utsläppen med 30 procent. Opinionsundersökningar visar dock att 74 procent av landet är emot hastighetssänkningen – och många anser att det primära syftet inte är att öka trafiksäkerheten, utan snarare ett sätt för staten att öka intäkterna i form av böter. Det stora antalet trafikkameror har också funnits med som en punkt på des Gilets jaunes långa lista över statens oförrätter mot medborgarna.
Vandalismen mot kamerorna rör sig om allt från att de har täckts med just en reflexväst – till sopsäckar, eller att graffitti har sprayats över kameralinsen. Andra kameror har bränts upp, bland annat genom att man placerat ett bensinindränkt traktor- eller lastbilsdäck runt stolpen och tänt på. Regeringen är inte road.
– Jag har sett idioter posta foton av sig själva bredvid en förstörd fartkamera i sociala medier. Jag hoppas att de aldrig behöver uppleva den kärva verkligheten av dödsfall i trafiken, säger Frankrikes inrikesminister Christophe Castanet.
Kostnaden för att återställa kamerorna rör sig om allt från några tusenlappar upp till omkring miljonbelopp för de dyraste enheterna. Pengarna ska hämtas in från fortkörare, men problemet är att Frankrike sedan 2004 har överlåtit huvuddelen av hastighetsövervakningen till kamerorna.
Resultatet av att övervakningen har slagits ut är att bilisterna kör snabbare – regeringens statistik för december visar en generell hastighetsökning på 20 procent för hela landet. Men nu har myndigheterna börjat testa en ny avancerad kamera som ska vara svårare att slå ut och som dessutom sitter på en cirka fyra meter hög stolpe. Till år 2020 ska 6 000 av dem vara utplacerade.