Fordon
55 procent verkningsgrad med bensindiesel i motorn
Genom att köra en förbränningsmotor på både diesel och bensin i lämpliga proportioner kan man få en verkningsgrad på runt 55 procent, visar resultat från universitetet i Wisconsin-Madison. Idag har de bästa dieselmotorerna 40-45 procent och bensinmotorerna i bästa fall 30 procent.
Tricket är att i en dieselmotor blanda bränsle med högt cetantal (diesel) som lätt självantänder vid kompression, och bränsle med högt oktantal (bensin) som klarar hög kompression utan att självantända. Under körcykeln varierar man blandningen så egenskaperna hos respektive bränsle används där de gör mest nytta.
- Vi kan minska bränsleförbrukningen i bensinbilar med runt 30 procent och i tunga dieselfordon med nära 20 procent. Den här tekniken är ett enklare och billigare sätt att spara bränsle än hybrider, men den går också att kombinera med hybridteknik för att ge ännu större besparingar, säger Rolf Reitz, professor i mekanik på universitetet i Wisconsin–Madison, till Technology Review.
I grova drag använder man mer diesel vid låga laster på motorn, och mer bensin vid högre belastning. Blandningen styr förbränningshastigheten och förbränningstiden i förhållande till kolvrörelsen i motorn. Dieselbränslet sprutas in direkt i förbränningsrummet, bensinen sprutas in i insugsporten.
Rolf Reitz och hans forskargrupp är inte först med att försöka optimera förbränning genom att blanda bränslen med olika oktan- och cetantal. I början av 2000-talet arbetade svenska forskare med samma koncept:
- Det fungerar bra, men vi fick inte lika hög verkningsgrad som de har visat i Wisconsin, säger Bengt Johansson, professor i förbränningsmotorer vid Lunds tekniska högskola, till Ny Teknik.
- Dessutom sa biltillverkarna att det var omöjligt att sälja en bil med två bränsletankar, så vi lämnade det spåret. Man blir onekligen nyfiken på om Rolf Reitz forskargrupp har hittat något som vi missade, vi kanske tar upp den tråden igen. Och om bilköparna accepterar två bränsletankar blir det mycket lättare för motorkonstruktörerna.
Ännu tidigare var finska Wärtsilä, som på 1980-talet lanserade mycket stora motorer för fartyg och elkraftverk som utnyttjar en blandning av diesel och naturgas. I princip används här diesel och naturgas på samma sätt som diesel och bensin i bilmotorforskarnas försök.