Fordon
200 inställda avgångar hjälpte mot Egon
Under stormen Egon den 10-12 januari föll 4 - 6 dm snö i kombination med starka vindar och kyla. En utmaning för tågtrafiken. Men totalkaos kunde undvikas, bland annat tack vare mer än 200 inställda tåg, säger Trafikverket.
- Snöröjningen har hittills fungerat över förväntan. Inga större problem har rapporterats någonstans ifrån, säger Trafikverkets underhållschef Joakim Olsson.
Det beror bland annat på att Trafikverket gör ett antal planerade tågreduceringar, alltså ställer in avgångar för att få möjlighet att snöröja. Under stormen Egon ställdes runt 250 tåg in under tre dagar på grund av snövädret. En normal dag ställer Trafikverket in något enstaka tåg, och det beror ofta på olyckor eller tillbud. I genomsnitt går det 3 000 tåg per dag i Sverige.
- Vi behöver ställa in tåg för att få luft i spåret så vi kan komma ut och skotta, säger Joakim Olsson.
Nedisning av tåg och igenfrusna växlar har varit några av tågtrafikens stora vinterproblem de senaste åren. Enligt Trafikverket har den nya tekniska utrustningen med snösmältare i Stockholm och Hallsberg hittills i år fungerat bra, och eluppvärmningen som finns på hälften av alla växlar verkar också ha fungerat.
- Vi har jobbat särskilt med underhållet av växlarna inför vintern, säger Joakim Olsson.
När stormen slog till valde manför säkerhets skull att rakställa växlarna på ett antal stationer, så alla tåg i ena riktningen fick stanna på samma perrong.
- Det bidrog till 15-20 minuters förseningar på längre sträckor, men gjorde att stationerna kunde hållas öppna utan problem.
Trafikverket har också jobbat med noggrannare planer med entreprenörerna längs spåret. De ska vara på rätt plats vid rätt tillfälle. Snöröjningen på de 37-38 största bangårdarna har planerats i detalj så man börjar på rätt ställe för att trafiken ska kunna flyta optimalt.
- Hittills har vi klarat den här vintern bra. Vi har också fått mer pengar till underhåll än någonsin tidigare. Det innebär inte obegränsade resurser, och trafiken är tätare än någonsin. Men i absoluta tal är det mer än någonsin, säger Joakim Olsson.