140 nya lastbilsladdare: ”Översteg vår vildaste fantasi”
Här hamnar ladd- och vätgasstationerna Foto: Energimyndigheten
Södra Sverige Foto: Energimyndigheten
Mellersta Sverige Foto: Energimyndigheten
Södra Norrland Foto: Energimyndigheten
Norra Norrland Foto: Energimyndigheten
Energimyndigheten blev totalt överrumplad av intresset för att bygga ladd- och vätgasstationer för tung trafik. Redan nästa år ska de stå klara. Här hamnar stationerna.
Laddinfrastrukturen för tung trafik som lastbilar haltar fortfarande efter betänkligt. Samtidigt lanserar fordonstillverkarna allt fler elmodeller.
Stödet Regionala Elektrifieringspiloter omfattar totalt drygt 1,5 miljarder kronor och syftar till att påskynda elektrifieringen av godstransporter i Sverige.
Energimyndigheten har nu tagit beslut om fördelning av ungefär strax under 1,4 miljarder av dessa. Finansiering har beviljats för 139 laddstationer, 12 vätgastankstationer samt en kombinerad ladd- och vätgastankstation (se även mer detaljerade kartor för olika landsdelar i bildspelet ovan).
Här hamnar ladd- och vätgasstationerna Foto: Energimyndigheten
Trodde på 30 ansökningar
Intresset för utlysningen har varit mycket större än vad myndigheten trodde. Den har gett avslag på ett 150-tal ansökningar. Och är ännu inte färdig med alla. Under semestern blir det paus. Arbetet återupptas sedan och de sista beskeden kommer att ges vid månadsskiftet augusti/september, meddelar handläggare Gustaf Länn.
– Ingen vi har pratat med trodde att det här stödet skulle bli översökt. Vissa regioner trodde inte att det skulle finnas något intresse alls. Det fanns en tro om att det skulle komma kanske ett 30-tal ansökningar. Antalet översteg vår vildaste fantasi, säger han till Ny Teknik.
Annons
Hur kunde det bli så?
– Vi har inte gjort den analysen ännu. Det är en del av det vi ska göra i höst, säger han.
För en godkänd ansökan krävs att en mängd krav är uppfyllda, bland annat att varje laddpunkt ska kunna erbjuda minst 350 kW kontinuerlig effekt och minst 175 kW vid lastbalansering mellan flera laddpunkter. De ska utrustas med anslutningsdon för likströmsladdnings av typen CCS Combo 2.
Tankstationer ska kunna leverera minst 1 500 kg vätgas per dag, flytande eller komprimerad (350 respektive 700 bars tryck).
Stationerna ska vara tillgängliga för alla, färdigställda senast hösten 2023 och vara i drift i minst fem år. Stödmottagarna måste dela med sig av lärdomar och information av användningen samt koppla upp laddpunkterna mot databasen Nobil.
Det stora antalet ansökningar har gjort att myndigheten behövt prioritera. Skälen till avslag har varierat, men det vanligaste har varit när flera aktörer ansökt om att sätta upp en station på samma plats. Hur långt aktörerna kommit i förberedelserna har också spelat in.
– Stationerna ska stå klara nästa höst, så vi har tittat på om genomförandet rimmar med det, till exempel vad gäller tillståndsansökningar och elnätsförstärkningar. En aktör som verkar vara förberedd har ju större chans att faktiskt få det gjort i tid, säger Gustaf Länn.
Laddstationerna är främst tänkta för tung kommersiell trafik, men eftersom de ska vara publika så kommer även personbilar att kunna använda dem.
Om det i framtiden kan komma att avsättas ytterligare medel är högst oklart, säger Gustaf Länn. Först ska Sverige gå till valurnorna. Men informationen från de nu beviljade laddstationerna kommer att användas för att kartlägga behovet och fånga upp hur nya ladd- och tankmönster ser ut.
– Det finns ingen sådan data alls idag. Vi vet vart vissa typer av transporter åker, men inte var de stannar, hur länge eller varför. Den kunskapen kommer vi nu att kunna bygga upp stegvis, säger han.