FARKOST

Lastfartyget MV Ruby när hon lämnade hamnen i Tromsö i Norge. Arkivbild.

Skadade Ruby lastat med farligt gods driver i väntan på hamnbesked

Det skadade lastfartyget MV Ruby, med 20 000 ton ammoniumnitrat ombord, driver i havet mellan Norge och Danmark i väntan på besked om en hamn att gå in i för att lossa lasten och reparera fartyget.

Publicerad Senast uppdaterad

– Ägaren till fartyget tillsammans med ägaren till lasten arbetar på att få fram en hamn, dels för att lossa lasten, dels för att kunna gå till varv, säger Mattias Lindholm som är presstalesperson på Kustbevakningen i Sverige.

Att fartyget driver i havet är enligt Lindholm ett helt normalt förfarande.

– Fartyg som väntar på besked om destination väljer att antingen driva eller ankra. Där fartyget befinner sig nu är driva ett bra alternativ som sparar bränsle, säger han.

Långt från Sverige

MV Ruby befinner sig på måndagen på stort avstånd från Sverige vilket gör att Kustbevakningen i nuläget avvaktar.

– Vi följer händelseutvecklingen utifall fartyget skulle komma att passera Sverige på något sätt vid något tillfälle. Men det finns ingen bekräftad information om färdväg eller destination. Men det återkommer vi till när sådana uppgifter finns och är verifierade, säger Lindholm.

MV Ruby lastades i en rysk hamn på Kolahalvön och fick i samband med det, oklart under vilka omständigheter, skrovskador. Strax efteråt sökte fartyget nödhamn i Tromsö i Norge. Det har därefter bogserats och delvis gått för egen maskin, med uppgiven destination Klaipeda i Litauen.

Vanlig transport

Fartyget har 20 000 ton ammoniumnitrat ombord. Det är en farlig kemikalie som bland annat låg bakom den omtalade megaexplosionen i Beiruts hamn i Libanon 2020 – men då i mycket mindre mängder.

Enligt Kustbevakningen klassas ammoniumnitrat som farligt gods, men myndigheten bedömer att transporten är "en del av normalbilden". De tekniska problemen och att fartyget kan komma att bogseras i havsområden med intensiv trafik gör det dock viktigt att följa fartyget.

Transporter av ämnet är vanligt förekommande och sker till och från svenska hamnar dagligen.

FAKTA

Ammoniumnitrat

Ammoniumnitrat framställs ur ammoniak och salpetersyra. Är inget sprängämne i sig självt men kan, under vissa omständigheter, bringas till explosion. Om det blandas med olja och aluminiumpulver får man däremot ett sprängämne.

Ammoniumnitrat används för konstgödning, men har även använts för att tillverka bomber vid en rad dåd världen över – bland annat i Oklahoma 1995 och i Bali 2002.

Den norske massmördaren Anders Bering Breivik använde ämnet till den bomb som detonerade utanför regeringskvarteren i Oslo 2011, och det användes även vid självmordsbombdådet i Stockholm 2010.

År 2020 dödades över 200 personer och flera tusen skadades i en jätteexplosion i Beiruts hamn. Den orsakades av 2 750 ton ammoniumnitrat, som förvarats i hamnen i över sex år utan tillräckliga säkerhetsåtgärder.