FARKOST

Rendering av Sjöfartsverkets nya eldrivna lotsbåt.
Rendering av Sjöfartsverkets nya eldrivna lotsbåt.

Sjöfartsverket köper eldriven lotsbåt med bärplan

En av Sjöfartsverkets cirka 70 lotsbåtar kommer snart att vara eldriven. Den kostar runt 8 miljoner kronor mer än en konventionell båt – men blir billigare i längden.

Publicerad Senast uppdaterad

Sjöfartsverket ska vara fossilfritt till 2045. Som ett led i den målsättningen har myndigheten beställt en eldriven lotsbåt. Kontrakten skrevs under på tisdagen, enligt ett pressmeddelande. 

Båten har bärplan vilket gör att skrovet lyfts ur vattnet vid 15 knops fart, i likhet med de båtar som svenska Candela tillverkar.

Artemis EF-12

412 kWh batteri

Specifikationerna nedan gäller för grundmodellen Artemis EF-12 och skiljer sig delvis från den båt Sjöfartsverket har beställt (se brödtext). Specifikationer för dubbelmotormontage inom parentes.

Längd: 12 m
Bredd: 4,7 m
Djupgående: 2,2 m
Deplacement: 11,8 ton, inkl. 2 personer
Besättning:
2
Passagerare: 4

Motor: Artemis E-pod 250 kW (500 kW)
Toppfart: 30 knop (32 knop)
Marschfart: 25 knop
Max räckvidd: 52 NM (55 NM)
Batterispänning: 800 V
Batteri: 412 kWh litiumjon
Laddning: Upp till 320 kW

Källa: Faktablad Artemis EF-12.

Bärplanen innebär också att energiåtgången minskar rejält – upp till 90 procent jämfört med en bränsledriven båt utan bärplan. Maxfarten för det 12,5 meter långa flytetyget är 31 knop.

Artemis Technologies

Den nordirländska tillverkaren Artemis Technologies står bakom båtmodellen, som heter EF-12 Pilot. Bolaget, grundat 2017, är en spin-off från segelracingteamet Artemis Racing och leds av den dubbla olympiska guldmedaljören Iain Percy.

Marschfarten anges till 25 knop, och räckvidden till 44 nautiska mil (motsvarande 81 km). Räckvidden är kortare än för Artemis grundmodeller (se faktaruta) eftersom Sjöfartsverket ställt krav på särskilt effektuttag som räcker för myndighetens behov. Batteriet om 412 kWh tar två timmar att ladda vid en effekt om 200 kW. 

Ska spara pengar

Sjöfartsverket har delvis kunnat finansiera båten tack vare extra anslag från regeringen för omställningen mot fossilfri fartygsflotta. Enligt myndigheten kommer investeringen på sikt att spara pengar genom minskade bränslekostnader.

Sjöfartsverket har ett 70-tal lotsbåtar i drift fördelade på 23 lotsstationer. När elbåten tagits i drift 2026 kan den minska myndighetens totala utsläpp från lotstransporter med fem procent. 

Myndigheten betalar 25,5 miljoner kronor för båten, berättar presschefen Sara Eriksson för Ny Teknik. En rimlig alternativkostnad för en konventionell båt är cirka 17 miljoner kronor, fortsätter hon. 

– Men i längden blir det billigare för oss då energikostnaderna blir lägre och vi minskar våra utsläpp. Samhällsekonomiskt är den här båten mer lönsam än en konventionell lotsbåt, säger hon.

Artikeln är uppdaterad med specifikationer.

✉️ Språk- eller faktafel i texten? Skriv och berätta.