FARKOST

Försvarsminister Pål Jonson, arméchef Jonny Lindfors och Saabs VD Micael Johansson under pressträffen på Folk och försvars rikskonferens i Sälen.

Försvarets och Saabs hemliga drönarprojekt klart på rekordtid

Försvarsmakten och Saab har utvecklat ett hemligt drönarprojekt åt armén under ett års tid.

Publicerad Senast uppdaterad

Med en ny mjukvara ska svärmar bestående av hundra drönare kunna styras.

Projektet har gått snabbt, på ett års tid har det utarbetats något som egentligen skulle ta fem års tid. Detta genom att arméchefen och försvarsministern personligt varit involverade för att skynda på processen.

Lär av kriget

– Vi lär oss av kriget i Ukraina. Förändringstakten är hög. Det innebär att vi inte vill köpa 100 000 drönare som sedan kan hamna i ett förråd, säger arméchef Jonny Lindfors.

Med en ny mjukvara som monteras på drönare, ska dessa kunna bilda svärmar och göra arbetet automatiskt utan att operatören behöver sköta alla detaljer. Det kan handla om att vakta en väg och skicka bilder tillbaka, spana efter fientliga objekt och att flyga hem för laddning.

– Det unika är inte själva drönaren utan att vi kan uppdatera och fortsätta vara relevanta, säger Jonny Lindfors.

Kan bära bomb

Mjukvaran kan dock enkelt kompletteras med nya funktioner, till exempel för att låta drönare bära en bomb.

Drönarsvärmar med den nya mjukvaran ska användas vid militärövningen Arctic Strike 25 i mars.

– Det är en experimentövning som vi bjudit in industrin till. Gensvaret har varit fantastiskt från industrin, säger Jonny Lindfors.

Förutom att ge armén en ny drönarförmåga, syftar projektet till att hitta processer som gör att försvaret snabbare kan ta till sig innovationer och använda dem i sin verksamhet.

Erfarenheterna från drönarprojektet kommer att läggas fram i en utredning senare i vår med rekommendationer på regeländringar på departement och myndigheter. Målet är att Försvarsmakten hela tiden ska kunna ligga i framkant i den tekniska utvecklingen genom att snabbt kunna ta till sig innovationer.