Deras drönare ska kapa priset på flygtransporter med 70 procent
Den större modellen, DL350, har två turbofläktmotorerDroneliner
Enligt Droneliner kommer deras kostnad för fraktat gods att ligga minst 70 procent under det konventionella flyget. De obemannade drönarna ska rymma upp till 80 containrar.
Det London-baserade bolaget tänker sig att deras farkoster utan besättning ska fjärrstyras. Drönarnas exakta mått är inte angivna men en fyrkantig flygkropp sägs ge plats för containrar vars last är 3 till 6 gånger större än kapaciteten hos konventionella flygplan. Containrarna rullas enkelt på och av genom att fören samt aktern kan öppnas.
Flera storlekar
Droneliner ser att deras farkoster kan fungera likt ro-ro-färjor (hämtat från engelskans roll on, roll off och betyder att lasten han rullas på och av farkosten), som öppnar för snabba leveranser samma dag. Man har två tänkta modeller på ritbordet. DL200 är den mindre versionen, med en ensam turbofläktmotor. Drönaren har två våningsplan och kan svälja från 36 till 40 stycken 6 meter långa containrar, med en maxlast på 181 ton. Det skriver Interesting Engineering.
Den mindre DL200 kan ta upp till 40 containrar.Droneliner
Droneliners större modell, DL350, har två turbofläktmotorer. Med tre våningsplan rymmer den 70 till 80 containrar, med en maxlast på 318 ton. Båda versionerna förväntas ha en räckvidd på 1 200 mil. En styrka jämfört med konventionellt flyg är att godset inte behöver packas om. Drönarnas paradgren blir den låga kostnaden.
Kostar 70 procent mindre
Enligt bolaget kan deras farkoster potentiellt kapa kostnaden för transporter med minst 70 procent, ställt mot det vanliga flyget. Dels ska kostnaderna kring själva hanteringen av godset minska med 90 procent. Dels hävdar Droneliner att förhållandet mellan bränsleförbrukning och last ligger på 1:4, att jämföra med ett så mycket som 4:1 för konventionella transportflygplan. Därmed kan man komma ner i priser som är jämförbara med containerbåtar.
Annons
Drönarna är hybrider, som använder el vid start och landning samt taxning – men väl i luften går man över till flytande bränsle. Det kan enligt bolaget finnas potential för att minska koldioxidutsläppen med 95 procent. Droneliner har ännu inte gett några detaljer om sin tänkta tidsplan för när farkosterna kan byggas och rullas ut.