Energi

Volvos nya kraftpaket

är skonsamt mot miljön

Powercells nya bränslecells monteras nu på en Volvolastbil för tester under nästa år. Se grafiken längst ned i artikeln.

Volvo utvecklar tillsammans med Statoil en egen bränslecell för lastbilar för den viktiga USA-marknaden. Den ska försörja fordonet med el när bilen står parkerad i stället för att dieselmotorn körs på tomgång.

Publicerad

Redan nästa år räknar Volvo med att testa en prototyp i en lastbil. Redan nästa år räknar Volvo med att testa en prototyp i en lastbil.
Bränslecellerna utvecklas och kommer att tillverkas av företaget Powercell som ägs gemensamt av Volvo och oljebolaget Statoil.


Verksamheten kom igång på allvar under förra året och Powercell har i dag fyra anställda. De huserar vägg i vägg med Volvo i Chalmers teknikpark. Det är också i Volvos labb som bränslecellstekniken utvecklas och testas.


Klart för test i verkligheten


- Den första färdiga enheten monteras nu på en prototyplastbil hos Volvo och ska testas under nästa år, säger Per Ekdunge, vd för Powercell.


Den första produkten är en bränslecell på 5 kW som ska användas som el-aggregat i stillastående lastbilar.


I USA är det vanligt att chaufförerna bor i sina bilar och för att få el till luftkonditionering, matlagning, teve och annat låter de dieselmotorn gå på tomgång. Det leder till stora utsläpp.


När nu flera delstater skärper sina miljölagar tvingar det fram alternativ.


Det miljövänliga alternativet


Bränsleceller är enligt Per Ekdunge den bästa lösningen och minskar utsläppen av koldioxid, kväveoxider och partiklar.


- Jämfört med alternativen är de tysta, effektiva och miljövänliga. Batterier får svårt att klara en hel natt och det andra huvudalternativet, att använda en extra, liten dieselgenerator, kommer att kräva mycket avancerad avgasrening, säger Per Ekdunge.


Diesel omvandlas till vätgas


En bränslecell som matas med vätgas har en verkningsgrad på närmare 50 procent och släpper bara ut lite vatten. Problemet är att det saknas tankställen för vätgas.


För att komma runt det problemet omvandlar Powercell lastbilens dieselbränsle till vätgas i en så kallad reformer. Men med sina förhållandevis långa kolvätekedjor och föroreningar är det inget lättuggat bränsle. Dieselbränslet måste behandlas i ett antal kemiska steg.


Allra viktigast är reningen av den bildade vätgasen. Halten kolmonoxid minskas i två steg till under 100 ppm och allt svavel fångas i en svavelfälla.


- Båda dessa ämnen fungerar som katalysatorgift och förstör elektroderna om de hamnar i bränslecellen, förklarar Per Ekdunge.


Köpt in sig i tysk specialist


Att få reformeringen att fungera är den största utmaningen i utvecklingsarbetet. Powercell har köpt in sig i ett litet tyskt företag som specialiserat sig på reformeringsteknik och får också hjälp av partnern Statoil.


En del i utvecklingen är att få hela paketet så effektivt som möjligt.


- Vi siktar på 30 procents verkningsgrad från diesel till ström, säger Per Ekdunge.


Amerikanarna också på gång


Även konkurrenterna satsar på reformering. Den amerikanska bildelsleverantören Delphi utlovar till exempel att ha sin bränslecell, som bland annat kan köras på diesel, på marknaden 2011.


Delphi har dock valt en annan typ av bränslecell. Medan Powercell använder en bränslecell där membranet består av en polymer använder Delphi en keram, som enligt företaget är att föredra eftersom den bland annat inte är så känslig mot föroreningar.


- Å andra sidan kräver den mycket höga temperaturer och tekniken är inte lika beprövad, kommenterar Per Ekdunge.


Även han siktar på att nå marknaden 2010-2011. Då ska Powercell också ha byggt upp en tillverkning av bränslecellspaketen. På sikt kan de också komma att användas i annat än lastbilar, som bussar, båtar, entreprenadmaskiner och militärfordon.