Energi
Vindkraftsägare mejlbombar Maud Olofsson
I går kväll fick Linda Magnusson på O2 Vindel besked från Skatterättsnämnden att vindkraftskooperativ måste betala en extra vindkraftsskatt. Nu vädjar hon till näringsminister Maud Olofsson.
NY VERSION
- Om regeringen menar allvar med sina klimatmål behövs omgående ett positivt agerande när det gäller vindkraftskooperativen, säger Linda Magnusson till Ny Teknik.
De svenska vindkraftskooperativen har engagerat sina medlemmar och potentiella medlemmar att mejla näringsminister Maud Olofsson för att få regeringen att tillsätta en utredning om vindkraftskooperativen och inte köpa Skatteverkets tolkning rakt av.
- Vinnarna på Skatterättsnämndens beslut blir de stora elbolagen som tar hem enorma vinster. Konsumenterna och klimatet är de stora förlorarna, säger Linda Magnusson.
Spamfiltret stoppade mejlbombningen
Med Skatterättsnämndens besked i går kommer mejlbombningen att intensifieras via sajtenVindandelar.nu.
- Men mejlen går inte längre direkt till näringsministern. Det visade sig att regeringskansliets spamfilter fångade upp dem, så nu samlar vi själva ihop namnen och lämnar över långa listor till statsråden, säger Linda Magnusson.
Hittills har mer än 6 500 mejl samlats in och lämnats över till näringsministern och finansministern.
Vad är marknadspris?
Förra sommaren kom Skatteverket med förslag att vindkraftskooperativen borde skatta för mellanskillnaden mellan det pris som andelsägarna fick köpa elen för och det pris som fastställs på elbörsen Nordpool.
- Skatteverket gjorde en omtolkning av en gammal lag, säger Linda Magnusson.
Nu säger Skatterättsnämnden, en myndighet som också ligger under Finansdepartementet, samma sak:
”Den ersättning som föreningen får vid försäljningen av den el som produceras i egna vindkraft understiger priset på den allmänna elmarknaden och därmed marknadsvärdet.”
Nordpool sätter monopolpriser
I Skatteverkets ögon är marknadspriset detsamma som priset som sätts på elbörsen Nordpool, men det vänder sig Linda Magnusson emot.
- De som gör denna tolkning bortser från att andelsägare i vindkraft har gjort stora investeringar med stora kapitalkostnader. Andelsägare i vindkraft betalar ett marknadspris för sina vindkraftverk och ett marknadspris för att drifta verken. De handlar helt enkelt på en annan marknad än Nordpool, säger hon.
Linda Magnusson får medhåll av moderata riksdagskvinnan Lena Asplund, som sitter i Riksdagens skatteutskott.
- Nordpools priser är kanske inte marknadspriser. Det kanske är monopolpriser, sade Lena Asplund i ett Rapportinslag på måndagskvällen.
Byggs färre andelsverk
Efter att Skatteverket första gången flaggade för en särskild ”uttagsskatt” har intresset för vindkraftkooperativ minskat drastiskt.
Fram till förra året sålde O2 Vindel 500 nya andelar varje vecka. Nu är man nere på 50 andelar i veckan. Det innebär att det blir mindre pengar att bygga nya vindkraftverk för.
- Politikerna måste agera nu för att inte missa en stor chans att få in nya aktörer i energiomställningen och tillvarata människors miljöengagemang. Andelsägarskap är en avgörande faktor för acceptansen av utbyggnaden av vindkraft, säger Linda Magnusson som för tre veckor sedan utsågs till Årets gröna kapitalist av Veckans Affärer.
Protester överallt
Och runt om i Sverige rasar medlemmarna i vindkraftskooperativen. Totalt finns det 20 000 andelsägare i vindkraftskooperativ över hela Sverige.
– Nu tror jag att det blir svårt för nya föreningar. Vinsten för den enskilde kommer att bli för liten, säger Bo Almer, ordförande i Offerdalsvind som äger vindkraftverket Offelia på Råshön i Offerdal, till Östersundsposten.
Han är också orolig för att vindkraftsmotståndarna får luft under vingarna.
– Jag är övertygad om att motståndet mot vindkraftsutbyggnad kommer att öka. De lokala vindkraftsföreningarna har ju varit ett sätt att få med sig ortsbefolkningen. Man har varit med och påverkat samt sett fram mot ett lägre elpris, säger Bo Almer.