Energi
Vattenfalls nya kärnbränsleavtal: Inget uran från Ryssland
Säpo bekräftar nu även flygningen över Ringhals och betraktar den som likställd med flygningarna över Oskarshamn och Forsmark (bilden). Foto: TT
Vattenfall har tecknat avtal med kärnbränsletillverkarna Westinghouse och Framatome om bränsleleveranser till sina fem kärnkraftsreaktorer i Sverige. Uranet bryts i Kanada, Australien och Kazakstan. Avtalet leder till många nya jobb i Västerås.
Uppdaterad
Nyligen meddelade Vattenfall att bolaget stoppar inköp av kärnbränsle från Ryssland, vilket Ny Teknik har skrivit om.
Beslutet togs efter ryska anfallet mot Ukraina 24 februari i år. Vattenfall hade då sedan 2011 utvärderat kärnbränsle från ryska TVEL för användning i Ringhals 3 och 4. 2016 tecknade Vattenfall ett avtal om en kommersiell leverans av kärnbränsle från TVEL med start 2023.
Men avtalet med TVEL har alltså sagts upp.
Uran från Kanada, Australien och Kazakstan
Nu meddelar Vattenfall att avtal om kärnbränsle har tecknats med franska Framatome och med Westinghouse Electric Sweden, med verksamhet i Västerås, som ägs av det amerikanska moderbolaget.
Kontrakten gäller från 2024 och framåt. Kärnbränslet ska användas i Forsmark och Ringhals kärnkraftverk.
Enligt Vattenfall kommer uranet som ska användas i kärnbränslet från brytning i Kanada, Australien och Kazakstan.
200 nya jobba i Västerås
Västeråsfabriken är den enda fabriken i hela världen som kan tillverka bränsle till tre olika typer av reaktorer – kokarvattenreaktorer, tryckvattenreaktorer och VVER-reaktorer.
Avtalet med Vattenfall innebär att anläggningen i Västerås ska tillverka och leverera bränsle även till kärnkraftverken Forsmark, som har kokarvattenreaktorer, och till Ringhals, som numera bara har tryckvattenreaktorer i drift.
Kontraktet är värt flera miljarder kronor och beräknas ge upp till 200 nyrekryteringar under de kommande två åren, skriver VLT.