Energi

Vattenfall tar Tyskland till skiljedomstol

Vattenfall förbereder att ställa Tyskland inför ett skiljedomsförfarande i Washington för det tyska beslutet att avveckla kärnkraften i landet 2021.

Publicerad

Enligt tidningen Handelsblatt arbetar en advokatbyrå i Hamburg och ett konsultföretag i Washington på en begäran från Vattenfall om ersättning på många miljarder för uteblivna inkomster från de tyska kärnkraftverken Krümmel och Brunsbüttel, som inte kommer att få återstartas.

Ärendet ska tas upp av skiljedomstolen för internationella investeringstvister ICSID i Washington. Enligt Handelsblatt har Vattenfall som utländskt bolag i Tyskland goda möjligheter att få rätt med hänvisning till artikel 10 om investeringsskydd i det internationella energifördraget ECT.

Vattenfall ska baserat på ett tidigare besked om förlängning av drifttiden för de tyska kärnkraftverken ha investerat upp emot 7 miljarder kronor i de båda kärnkraftanläggningarna. När den tyska regeringen i våras beslöt att förkorta drifttiden och i vissa fall helt stänga vissa reaktorer blev Vattenfalls investering helt värdelös.

En annan möjlighet att tjäna pengar fanns i möjligheten att sälja rätten att producera el enligt tidigare livslängdsberäkning av reaktorerna till ett annat energiföretag. Även den möjligheten har nu gått förlorad, enligt Handelsblatt.

Vattenfall har tidigare goda erfarenheter av att ställa tyska staten inför skiljedom hos ICSID. En fråga om ändrade regler för Vattenfalls kolkraftverk i Moorburg slutade med att parterna snabbt satte sig vid förhandlingsbordet och gjorde upp i tysthet.

Att bli prövat i skiljedomsförfarande om investeringstvister är genant för ett västland som Tyskland, som gör anspråk på att betraktas som rättsstat.