Energi

Varning för radioaktivt avfallsberg

Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson regerade direkt på dagens regeringsförslag om ny kärnkraft i Sverige. "Hur ska avfallet tas om hand?", frågar Mikael Karlsson.

Publicerad

- Nya och större kärnkraftverk kommer att producera betydligt mer radioaktivt avtall än de gamla. Ännu saknas en säker metod att ta hand om avfallet, som kommer att vara farligt i hundratusentals år, säger Mikael Karlsson i ett pressmeddelande på torsdagen.

Han säger att det är ologiskt att att utöka kärnkraften i Sverige innan avfallsfrågan är löst.

- Ny forskning visar på säkerhetsbrister i industrins metod för slutförvar av radioaktivt avtall, säger Mikael Karlsson.

Naturskyddsföreningen är också kritisk till regeringens förslag till hur ansvaret vid en kärnkraftsolycka ska fördelas.

Förslaget att företagens skadeståndsansvar höjs till 12 miljarder kronor är otillräckligt, menar Naturskyddsföreningen.

- 12 miljarder kronor täcker bara några procent av vad en kärnkraftsolycka kan innebära i kostnader för samhället. Därmed innebär förslaget de facto en stor subvention till kärnkraftsindustrin, säger Oscar Alarik, miljörättsjurist vid Naturskyddsföreningen.

I Tyskland har regeringen krävt att kärnkraftsbolagens moderbolag måste skriva under ett avtal med staten att de ska stå för kostnaderna vid en olycka.

- Det är helt orimligt att svenska Vattenfall ska hållas ansvarigt för kostnader vid allvarliga kärnkraftsolyckor i Tyskland men inte i Sverige, säger Mikael Karlsson.