Energi

Världsrekord i vindkraft i Hanöbukten

Rotorbladen till dagens bjässar - Vestas V90 - är 45 meter långa (se bilden). Ett havsbaserat 5 MW-verk får 65 meter långa blad. Foto: Eolus Vind
Bengt Simmingsköld, vd Eolus Vind.
Vindkraftverken är gigantiska. Klicka för större bild. Foto: Ur Eolus Vinds årsredovisning.
Hanöbukten fotograferad från bönsäcken på Hanö. Foto: Kristofer K/Wikipedia

Det nybildade bolaget Blekinge Offshore vill bygga världens i särklass största vindkraftspark till havs utanför Hanö i Östersjön. Går allt vägen blir det 500 stycken gigantiska vindkraftverk på en yta av 225 kvadratkilometer.

Publicerad

- Väldigt mycket talar för just den här platsen i Hanöbukten, säger Bengt Simmingsköld, vd för vindkraftsbolaget Eolus Vind som äger 60 procent i Blekinge Offshore.

Mycket infrastruktur finns redan på plats. Bengt Simmingsköld nämner den stora undervattenskabeln till Polen, den stor 400 kV-ledningen från Barsebäck och de stora oljeeldat reservkraftverket i Karlshamn.

- Det här blir inte bara världens största utan också världens bästa havsbaserade vindkraftsanläggning, säger han till Ny Teknik.

Området där vindkraftsparken ska byggas ligger en mil ut från hamnen i Nogersund, cirka fem kilometer öster om Hanö i Simrishamns kommun och sju kilometer söder om Tärnö i Karlshams kommun.

Vattendjupet är 15-35 meter. Det kan jämföras med Lillgrund i Öresund där djupet bara är 5-10 meter.

Projektet har drivits fram av Bengt Simmingsköld på Eolus Vind i Hässleholm och Anders Nilsson på Vingkraft AB i Simrishamn.

Tanken är att olika företag och konsortier går in som ägare till delar av parken.

- Vi börjar planera för 50 verk men om hela planen på 500 verk fullföljs får vindkraftsanläggningen en effekt på 2,5 GW och en årsproduktion på 10 TWh, säger Bengt Simmingsköld.

Det motsvarar drygt den elproduktion som de två nedlagda reaktorerna Barsebäck levererade per år.

Blekinge Offshore planerar för 5 MW-turbiner. Det är stora bjässar som ännu inte finns till havs. Det pågår försök, bland annat på Borkum Riff i Östersjön och utanför Skottland, men ännu har ingen tillverkare börjat sälja så stora havsturbiner.

- Men om fem år när vi är redo för att börja bygga, så finns det troligen så stora verk. Annars väntar vi, säger Bengt Simmingsköld.

Bengt Simmingsköld uppmanar ABB, Saab och SKF att gå samman för att förbättra dagens 5 MW-turbiner så att de tål att sättas ut i havet.

Kostnaden för ett 5 MW-verk är minst 50 miljoner kronor. Sedan kommer alla kringkostnader som kablar och annat.

Totalkostnaden för 2 500 MW skulle alltså bli minst 25 miljarder kronor, kanske ända upp till 50 miljarder kronor.

Det kan jämföras med den nya 1 700 MW-reaktorn i finska kärnkraftverket Olkiluoto där kostnaderna nu är uppe i närmare 60 miljarder kronor.