Energi

Varannan solpanel stannar kvar i lager

Enligt Sven Lindström, vd på solcellstillverkaren Midsummer, är de sjunkande priserna inget problem. "Vi har de lägsta tillverkningskostnaderna", säger han. Foto: Mikael Wallerstedt

Det blir ett tufft år för de företag som tillverkar solceller. Lagren växer och priserna rasar.

Publicerad

Hälften av alla solpaneler som tillverkas i år kommer inte att säljas under 2009, visar en ny prognos från analysföretaget Isuppli.

Prognosen gäller både solceller tillverkade av kisel och tunnfilmssolceller.

Det alltför stora utbudet kommer att bestå fram till 2012, tror Stefan de Haan, chefsanalytiker på Isuppli.

-?Vi har en situation som är typisk på en omogen marknad: tillverkningen har ökat för snabbt på grund av alltför höga förväntningar hos företagen och deras finansiärer.

När sedan subventionerna minskade på flera viktiga marknader - främst Spanien, som stod för hälften av alla installationer i hela världen förra året - uppstod dagens situation med växande lager och sjunkande priser.

Även lågkonjunkturen och bankernas ovilja att låna ut pengar har bidragit till det nuvarande läget, enligt Stefan de Haan.

Snart drar den tyska solcellsjätten Q-cells i gång en ny fabrik för tillverkning av tunnfilmssolceller.

Företaget köpte i somras de sista resterna av svenskt ägande i Uppsalaföretaget Solibro, som utvecklat ett billigt och effektivt sätt att tillverka solceller av tunna filmer av en blandning av koppar, indium, gallium och selen, CIGS.

För att lyckas på den svaga marknaden måste Q-cells tillverka tunnfilmsceller som är cirka en tredjedel billigare än de dominerande kiselsolcellerna.

Priset på kisel har mer än halverats det senaste året på grund av att marknaden gått i stå.

-?Det kommer att öka pressen på oss att komma upp i volym så att priserna på tunnfilmssolceller också kan minska, säger Mats Ljungren, vd på Solibro Research i Uppsala.

Svenska Midsummer har utvecklat en helautomatisk metod för att tillverka solceller till en låg kostnad. Sven Lindström, Midsummers vd, säger att de sjunkande priserna inte är något problem för företaget.

-?Vi har de lägsta tillverkningskostnaderna för CIGS-solceller, säger han.

-?Men i dagsläget med låga priser och god tillgång på spotmarknaden är det väldigt svårt att få till långsiktiga kontrakt och detta kan komma att försena vår expansion.