Energi

”Vädret avgör vinterns elpriser”

Kylan och vattenfyllnaden i magasinen framöver avgör till stor del hur höga vinterns elpriser blir – såvida inget händer med kärnkraftverken. Det framkom vid ett seminarium om elpriserna i dag.

Publicerad

Den ihållande kalla vintern och fortsatt låga nivåer i vattenmagasinen påverkar i hög grad hur elpriserna kommer att stiga framöver i vinter.

Den slutsatsen drar Daniel Johansson, statssekreterare på näringsdepartementet, som i dag höll i ett journalistseminarium om energiläget i vinter.
Redan i november hade problemen med kärnkraftverken fått elbörsen att sätta vinterpriser på den svenska elen.


–När det gäller kärnkraften ser vi en rejäl förbättring i år jämfört med ett uselt år i fjol. Det betyder inte att regeringen är nöjd med läget, men förutsättningarna ser bättre ut i år, säger Daniel Johansson.


En reaktor, Oskarshamn3,  står i dag tisdag stilla men väntas startas i kväll och om några dagar nå 70 procents effekt.


Regeringen har inför denna vinter efterfrågat ökad leveranssäkerhet av kärnkraftsindustrin, berättade Daniel Johansson, något som kärnkraftsbolagen också lovat att prioritera.


Vilka löften har ni fått?


-Vad de har sagt är att förra årets situation inte ska upprepas, säger Daniel Johansson.


Stoppen i reaktorerna i fjol

, liksom den långvarigt kalla vintern, gjorde att det gick åt mer vatten från vattenmagasinen i Norrland. Som en följd av detta gick kraftbolagen in med redan låga  nivåerna i magasinen redan denna vinter började, uppger Anna Andersson, analytiker på Energimyndigheten.


Även den ekonomiska återhämtning inom industrin har spelat roll för elpriserna i vinter eftersom den skapat en högre industriell elförbrukning.


För att dämpa de höga elpriserna

bör nu det komma stora volymer snö i Norrland.


– Det viktiga nu är var det snöar, noterar Kjell Jansson, vd för Svensk Energi, som företräder elleverantörerna.


Enligt honom visar beräkningar på att elpriset i januari ligger på cirka 70 öre per kilowattimme och månaderna därefter på cirka 50-55 öre per kilowattimme.


Den egna svenska elproduktionen räcker dock inte. Behovet av import av el från utlandet kommer att vara  ända fram till vecka 16, det vill säga i april i nästa år, säger Anna Andersson och hänvisar till Energimyndighetens prognos.


Vintern har inte bara varit kall,

utan den har faktiskt också varit ovanligt blåsig, vilket är överraskande.


På så vis har vindkraften under vecka 49 lyckats passera den magiska gränsen på 3 terrawattimmar, noterar Anna Andersson.


När efterfrågan växer sig större än utbudet kopplar affärsverket Svenska Kraftnät även in den så kallade effektreserven. Den ligger på  totalt 2000 megawatt och innebär att bland annat oljekraftverk startas.

Möjligheten för Svenska kraftnät att upphandla effektreserven skulle ha avvecklats med början år 2011 men har förlängts till år 2020.